Så ser den perfekta kvinnan och mannen ut – enligt AI

Ett företag har tagit fram bilder på den perfekta mannen och kvinnan, skapade av AI. Det ser ganska egendomligt ut.

ANNONS
|

När är man perfekt? Detta vet ingen, fram tills nu.

Företaget The Bulimia project har tagit fram bilder på ”den perfekta kvinnan”, och ”den perfekta mannen”. Detta med hjälp av AI, som har utgått från vilka bilder vi stannar längst vid på sociala medier, och sedan sammanställt.

Resultatet går, som vanligt när det gäller AI, att kalla olustigt. Mannen är muskulös på ett rent bekymmersamt vis. Kvinnan har olivfärgad hy, något vemodigt i blicken och benstrukturen hos en deprimerad älva. Båda är mycket vita.

Bilderna sägs vara skapade med gott uppsåt.

Företagets budskap är följande: alla kroppar vi ser på sociala medier är manipulerade, beskurna, eller redigerade. De visar nödvändigtvis inte heller vad vi tycker är attraktivt i verkligheten.

ANNONS

– De här bilderna är en sammanställning av vad vi gillar när vi interagerar på sociala medier, berättar AI-forskaren Anna Felländer.

– Det är inte en direkt spegling av verkligheten. Det här är inte nödvändigtvis vad din skolkamrat eller kollega tycker är attraktivt.

Felländer menar också att mycket handlar om hur man ställer frågan till ChatGPT, och att den inte alltid svarar konsekvent.

– Ställer man frågan: “Vem är världens vackraste kvinna?” får man ett svar, och en bild. Ställer man frågan: “Vad anses vara en vacker kvinna?”, då får man ett annat svar och en annan bild, säger hon och fortsätter:

– Vi vet inte, och kan heller inte få förklarat för oss, var informationen som skapar de här bilderna kommer ifrån. Det är därför vi behöver ha en viss kritisk inställning till exempelvis en bild på “Världens vackraste kvinna”.

Hon fortsätter:

– Det är tydligt att just dessa bilder bygger på information från en vit, västerländsk befolkning. Vilket kan uppfattas som diskriminerande eller socialt uteslutande.

LÄS MER:Nu vill alla ligga med en martyr

LÄS MER:Han var vår generations största artist och opinionsbildare

LÄS MER:Tio Eurovisionbidrag att hålla ögonen på i kväll

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS