Kultkrogen Röda rummet vid Järntorget återuppstår

När Röda rummet återuppstår på Järntorgsgatan är det med bakverk i stället för billig fatöl – men på kvällen bjuds på minnen av svunna tider i form av färgstarka groggar. Det är i alla fall planen för Marcus Bortheiry, som startar dubbelkrog i de nybyggda husen på gatan i sommar.
– Röda rummet betydde jättemycket för mig när jag var ung.

ANNONS
|

De nya husen på Järntorgsgatan håller så sakteliga på att ta form. För två och ett halvt år sedan revs det gamla kvarteret Röda bryggan från 1800-talet, trots protester, och sedan dess har man sakta kunnat se de nya, högre byggnaderna växa fram.

Marcus Bortheiry står med gul bygghjälm och reflexväst och ser sig omkring i byggkaoset. I sommar ska han öppna två nya krogar i bottenplan: bistron Alba, döpt efter hans dotter, och patisseriet/restaurangen/baren Röda rummet, döpt efter den omtalade krogen som låg på gatan under 90- och 00-talen.

– Fast det är inte exakt samma plats, gamla Röda rummet låg lite längre upp mot Järntorget tror jag, säger Marcus Bortheiry.

ANNONS

Han har gjort sig känd i Kroggöteborg som den egensinniga hjärnan bakom Bang matbar, som började som ett pyttehak på Bangatan och sedermera flyttade till större lokaler på Oskarsgatan. Där skiftar menyn beroende på humör och tillgängliga råvaror. Bistron Alba ska vara mer uppstyrd.

– Det blir klassiskt trerätters, lite fastare meny, lite mer tydlighet mot kunden. Men med mycket hjärta bakom, säger Marcus Bortheiry.

Gröna hissen-grogg och tårta

Köket kommer att roddas av Jesper Jakobsson, just nu kock på Bhoga och vän med Marcus sedan 20 år tillbaka. Ett djuprött kakel sitter redan uppe i det som kommer att bli Albas öppna kök, innanför det ska preppköket och disken binda ihop Alba med Röda rummet – ett stökigt småsyskon, kan man säga.

– Röda rummet blir kanske den lite mer ambivalenta eller paradoxala platsen. Det kommer att vara fint, fin inredning och så, men det ska finnas något där som skaver, säger Marcus Bortheiry.

Hjärtat i Röda rummet kommer att vara ett bageri under ledning av Jenny Björler och Anna Sterner. Bröd, croissanter och tårta ska kunna skickas ut såväl dag som kväll.

Gamla Röda rummet förknippar man inte direkt med bakelser?

– Nej precis, det är lite det som är grejen. Men vi ska ha groggar också, jag hade gärna sett Gröna hissen eller Isbjörn, det finns mycket känsla där. Röda rummet har betytt mycket för mig som ungdom, jag vill ändå ha den barkänslan.

ANNONS

Historien om Röda rummet

Låt oss också ta historien om Röda rummet. För den som gick ut i Göteborg på 90- och 00-talen väcker namnet självklara minnen av blaskiga groggar, en myllrande fauna av klubbar, nedklottrade toaletter, Bandidos och vänsteraktivister.

I en GP-recension från 1997 beskrevs kvarterskrogen som en ”sylta”. Inredningen var eklektisk. Baren gick i medelhavsstil, på väggen hängde ett älghuvud med cylinderhatt.

Ytterligare en recension gör gällande att ”den litterära och konstnärliga miljö som restaurangen gör anspråk på går förlorad i blinkande neonskyltar och traditionell fotbollsbarinredning med t-shirtar, flaggor och spegeltavlor med reklamtryck högt och lågt.” Ett brännhål i stolssitsen ingav extra känsla.

Något som utmärkte Röda rummet var låga trösklar, i flera bemärkelser. Dåvarande tillståndsenheten misstänkte ständigt att man tummade på 18-årsgränsen i riktning nedåt, men lyckades aldrig bevisa det. Här fanns också en mängd klubbar i alla tänkbara genrer: gabber, disco, flamenco, punk, pop, dancehall... Många flyttade snart vidare till större inrättningar, men det var Röda rummet som gav dem en första scen.

GP:s klubbguide gav 1999 omdömet: ”Om du lyckas ta dig in här helskinnad (slagsmål rasade utanför då vi anlände) kan du garanterat ha en helskön kväll.”

På 00-talet huserade tre till synes svårförenliga grupper på Röda rummet: Bandidos, karaokeälskande 18-åringar och vänsteraktivister. MC-gängets blivande ledare Mehdi Seyyed arbetade tidvis där och krogen sågs av polisen som en inofficiell mötesplats för Bandidosmedlemmar. Detta varvades med välbesökta karaokekvällar och houseklubbar.

ANNONS

Mörkt slut för Röda rummet

Att krogen även blev ett populärt tillhåll för vissa vänsterkretsar fick sina konsekvenser, som när en 21-åring med kopplingar till Revolutionära fronten misshandlade en annan gäst som hade ett halsband med Tors hammare.

Slutet för Röda rummet är en mörk historia. Tillståndet för livsmedelshantering och alkoholservering rök 2009, vilket blev slutet för krogen. Den köptes då av ägaren till en indisk restaurang, som planerade att starta en indisk/afrikansk restaurang och nattklubb under det nya namnet Lust. Det fick ett abrupt slut i november 2009 då mannen mördades av en före detta anställd på Röda rummet.

Lust fortsatte kämpa på med andra ägare i några år till, då huvudsakligen med inriktning på electronica och hbtqi-klubbar, men bommade slutligen igen 2014. Några år senare fick fastighetsägaren igenom sin önskan om att riva husen och bygga nytt.

I bottenplan ville man ha restauranger, frågan gick till Marcus Bortheiry, som sa ja utan att ha några ekonomiska kompanjoner på plats. Så småningom anslöt Richard Simonson från Stigbergets bryggeri och Elie Rahal som driver Eli’s corner vid Stigbergstorget.

Gigantisk sillkung ska pryda taket

När GP besöker byggarbetsplatsen, som vi inte får fotografera på insidan, står konditorn Jenny Björler och jämför ritningen med det som ska bli hennes bageri. Hon har fixat mat åt Live nations besökande rockstjärnor i 30 år och bakat på bland annat Dorsia, Gothia towers och Ahlströms konditori.

ANNONS

– Men att få vara med och utveckla något från början är fantastiskt kul. Vi utgår från Marcus idéer och sedan får vi ändå göra något eget av det, jag och Anna Sterner. Det känns spännande att få leka loss. Vi kommer att jobba franskt men sätta svenska smaker. Smördeg, croissant, brioche... socker och fett helt enkelt, säger Jenny Björler.

Hon visar på ritningen var den ovala bardisken kommer att sträcka sig ut i rummet, framför en lucka in till bageriet.

– Det är något med runda former, det är väldigt härligt.

I mitten av juni ska huset vara färdigbyggt och inredandet av krogarna ta vid. Inspirationen kommer från klassiska Göteborgsinstitutioner som Sjuans ölhall.

– Tanken är att vi ska måla marmormönster på bardiskarna. Så gjorde man ofta i gamla hus i Göteborg, man målade fejksten, säger Marcus Bortheiry.

Alba kommer att prydas av en stor takmålning – just nu är idén sillkungar, en marin raritet som mäter över tre meter i längd, skimrar i blått och har pampiga, röda plymer på huvudet.

Och maten då? Jo då, den blir säsongsbetonad. Men först och främst god, säger Jesper Jakobsson.

– Det ska också vara visuellt vacker mat. Jag vill också förmedla det jag sysslat med de senaste sex, sju åren – franska matlagningstekniker fast i ett nynordiskt kök. Egentligen tar vi bara råvaror från Sverige, och gärna Västsverige. Men det ska finnas utrymme att göra lite vad vi vill.

ANNONS

LÄS MER:Byggstart för nya kvarteret vid Pustervikområdet

LÄS MER:Nu rivs klassiska husen vid Järntorget

LÄS MER:Bang matbar nyöppnar i nya lokaler – ”Vi vill ha mer stök”

LÄS MER:Restauranger i Göteborg: GP recenserar Bhoga

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS