Fotbollsmålvakten Zećira Mušović debuterar som sommarvärd.
Fotbollsmålvakten Zećira Mušović debuterar som sommarvärd. Bild: Anton Silver / Andreas Svensson

Recension: Sommar i P1 – Zećira Mušović

Zećira Mušović tillåter sig att vara nördig och pratar till de invigda fotbollsfansen när hon återger den legendariska matchen mot USA i VM 2023.

ANNONS
|

Det är något med Zećira Mušovićs röst som är svårt att inte älska, som att hon liksom har ett lurigt leende på läpparna när hon pratar. Det är härligt men lär ändå inte räcka för att övertyga den ”Sommar i P1”-lyssnare som inte också råkar vara ett fotbollsfan.

Zećira Mušović blev svensk hjälte under åttondelsfinalen mot USA i fjol när hon slog rekord med flest räddningar i en VM-match (11) och därefter ledde Sverige till seger i den följande straffläggningen.

I sitt sommarprat djupdyker Mušović i minnet. Hon går igenom matchhändelser och sina känslor när straffarna slås. Men inte bara det, hon nördar ner sig fullständigt i exakta måttangivelser på målramarna, berättar hur hon som målvakt arbetar med vinklar och hur det funkar med informationen om amerikanska straffskyttar. Som om det inte vore nog bjuder hon dessutom in sin bror som får delge upplevelsen av att följa dramat med familjen i tv-soffan.

ANNONS

Det har nog sällan varit så tydligt att ett sommarprat har förmågan att dela en lyssnarskara. För den som älskar fotboll i allmänhet och svensk landslagsfotboll i synnerhet är Zećira Mušović sommarprat ljuvligt. Det är precis som med VM 94-krönikan ett nöje att få bada i den framgångsfärgade sportnostalgin.

Övriga riskerar nog att bli besvikna. Visst får vi en del livshistoria, både passionerade och motstridiga känslor presenterade och förstås relationen med familjen och tidigare nämnda brorsa, vilket är fint. Förhoppningsvis räcker det även för de icke sportinvigda, men jag tvivlar.

Vem?

Zećira Mušović är född i Falun 1996 men uppvuxen i Skåne. Hon är Sveriges landslagsmålvakt och proffs i engelska Chelsea FC.

Under VM i Nya Zeeland och Australien i fjol blev Mušović matchvinnare efter en dramatisk straffläggning där Sverige slog ut regerande mästarna USA i åttondelsfinalen.

Sommarpratare 11 juli:

Stella Österling, före detta SiS-placerad, föreläsare

Läs om fler sommarprat 2024:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Oscar Stenström

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Carl Bildt

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 - Malena Ivarsson

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS