Recension: Sommar i P1 – Oscar Stenström

Natoförhandlaren Oscar Stenström bjuder på en kronologisk genomgång av den svenska vägen in i militäralliansen. Det är ett detaljerat sommarprat som dessvärre är helt feltajmat.

ANNONS
|

"Jag ska berätta min historia om när Sverige gick med i Nato”, proklamerar Oscar Stenström tidigt i programmet. Det är ett viktigt förtydligande eftersom Socialdemokraten Stenströms historieskrivning annars står oemotsagd i en och en halv timma. Visst försöker han så gott det går att föra fram motargument mot ett svenskt Natointräde och de beslut som fattades under processens gång, men det blir mer av antiteser i en argumentationskedja.

Det stora problemet med Oscar Stenströms sommarprat är dock inte den ensidiga presentationen (det är ju hela programmets idé), i stället är det tajmingen.

Om ett par år hade det känts mycket lyxigt.

Under den segdragna perioden mellan Sveriges medlemsansökan (18 maj 2022) och inträdet som fullvärdig medlem (7 mars 2024) rapporterades det flitigt. Utvisningslistor, koranbränningar, statsbesök, varje steg i processen vändes och vreds i händerna på landets medier. När Ulf Kristersson till slut fick le ihop med Joe Biden hade nog även de ”möp”-igaste tidningsläsarna börjat tröttna. Det är en Natofatigue som jag vill hävda lever kvar i den svenska folksjälen.

ANNONS

Vilket är synd. Oscar Stenströms program är annars välberättat med illustrativa ljudklipp från nyhetssändningar. Han bjuder på nördiga detaljer från spända förhandlingsrum, som Erdogan och Stoltenbergs samtal om den tidigare Blåvittspelaren Mikkel ”Mix” Diskeruds säsong i turkiska Denizlispor. Om ett par år hade det känts mycket lyxigt.

Att tajmingen är fel blir särskilt tydligt i Stenströms intro och avslutning. Där berättar han om mötet år 2000 med Sovjetunionens siste ledare Michail Gorbatjov som beundrade den då nyvalda presidenten Vladimir Putin och om uttalandet att Sovjetunionen kommer att återuppstå. Det är en historisk inblick som är mer givande än något annat stycke i den gedigna Natogenomgången.

Vem?

Oscar Stenström är 49 år och från Skövde.

Han är socialdemokrat och var statssekreterare med ansvar för säkerhetspolitik under Magdalena Anderssons (S) tid som statsminister. Han fick rollen som Sveriges Natoförhandlare, ett förtroende som fortgick under statsminister Ulf Kristersson (M).

I dag arbetar Oscar Stenström som senior rådgivare inom Wallenbergsfären.

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Carl Bildt

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Johanna Nordström

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Cecilia Uddén

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 - Marcus Wandt

Sommarpratare 10 juli:

Zećira Mušović, fotbollsmålvakt

Läs om fler sommarprat 2024:

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” – Hampus Nessvold

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Lasse Åberg

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Ellen Krauss

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS