Vad försiggår egentligen på de svenska Sishemmen?
En hel del, om vi ska tro vittnesmålen från före detta intagna. Berättelser om maktmissbruk, machokultur och övergrepp tecknar bilden av svensk institutionsvård som brister i alla led, och som drabbar de allra mest utsatta.
Stella Österling var fjorton år när hon blev placerad på ett Sishem i Norrland. Hennes sommarprat börjar i födelselandet Belarus, där hon en månad gammal blir sjuk och färdas i ambulans till akuten. Precis innan de är framme hoppar mamman ut ur bilen vid ett rödljus. Det är sista gången de ser varandra.
Hon blir snart adopterad av en familj i Stockholm. Uppväxten är bråkig, både i skolan och hemma. Efter ett gräl med mamman går hon med på att flyttas till ett behandlingshem i en annan stad. Där känner hon sig malplacerad. Hon har knappt druckit alkohol och aldrig testat droger vid tiden.
Vem?
Stella Österling, född 2000 i Belarus, är föreläsare och engagerad i föreningen Sistjejer som driver opinion och framför vittnesmål från tjejer som varit inlåsta på Sishem. Själv tillbringade hon hela sin tonår inlåst på olika institutioner.
Efter ett av många bråk med personalen blir hon tvångsomhändertagen enligt lagen om LVU. De nästkommande fyra åren tillbringar Stella Österling på sex olika Sishem, där hon ofta placeras i isoleringscell. Personalen saknade kunskap och förståelse för hennes diagnoser, menar hon. I stället för vård blev hon inlåst och isolerad från omvärlden, inklusive de andra intagna. Det är omöjligt att förställa sig vad det gör med en redan ångestfylld tonåring.
Vissa vittnesmål är särskilt svåra att ta in: Som gången då hon grät så mycket att hon inte kunde andas, och personalen skrattade åt henne. Eller när hon spottade på avdelningschefen för hemmet, som spottade henne tillbaka i ansiktet.
De svenska Sishemmen är ett kontroversiellt ämne, särskilt som de antas vara en rekryteringsbas för kriminella. Kritiken mot hur de intagna barnen och ungdomarna behandlas är minst lika viktig. Efter Stella Österlings sommarprat kan ingen av oss hävda att vi inte visste.
Sommarpratare 12 juli:
Andrev Walden, författare och journalist
Läs mer i GP Kultur:
LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Oscar Stenström
LÄS MER:Recension: Sommar i P1 - Malena Ivarsson
LÄS MER:Recension: Sommar i P1 –Sigge Eklund
Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev
GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.