Selam Fessahaye är stylisten och designern som efter sin debutvisning på Stockholms modevecka 2018 blev så populär att hon bland annat fått klä Beyoncé och Kronprinsessan Victoria.
Selam Fessahaye är stylisten och designern som efter sin debutvisning på Stockholms modevecka 2018 blev så populär att hon bland annat fått klä Beyoncé och Kronprinsessan Victoria. Bild: Annika Berglund

Recension: ”Sommar i P1” – Selam Fessahaye

Stylisten och designern Selam Fessahaye berättar om resan från att rota runt i mammans garderob till att klä Beyoncé och Kronprinsessan Victoria. Det är charmigt men stundtals lite för mycket av ett tacktal.

ANNONS

På gården där Selam Fessahaye växte upp lärde barnen sig svenska i sandlådan genom att alla pratade olika modersmål. Gården blev en metafor för nyanserade perspektiv. I hennes sommarprat får lyssnaren följa med på en klassisk resa från början till i dag, med nedslag i hennes olika världar.

Att ha två hemländer har gjort att den prisbelönta designern känt sig ”dubbel dubbel”, snarare än kluven i två halvor. Fessahaye är bjussig, rapp och rolig. Berättelser från barndomen och yrkeslivet varvas med tyngre aspekter som moderns flykt till Sverige och pappans frånvaro och alkoholproblem.

LÄS MER:Selam Fessahaye klär stjärnor och kungligheter

Vem?

Designern och stylisten Selam Fessahaye är 37 år och född i Uppsala, i dag bor hon i Stockholm. Hon startade sin karriär som kostymör inom film och som stylist åt artister.

På hennes debutvisning under modeveckan i Stockholm 2018 gjorde hon stor succé och mottog flera priser och nomineringar. Beyoncé, Rita Ora, Lil Nas X och Kronprinsessan Victoria är några som burit hennes plagg. I höst släpper hon sin fjärde kollektion. Debuterar som sommarvärd.

Stundtals blir det lite väl mycket av ett tacktal till vänner och familj som finns vid hennes sida. För designern är det tudelat att få sommarprata. Hon är tacksam ja, men hade också velat att fler livshistorier av andra ”från gården” skulle få samma typ av utrymme, vare sig de är regissörer eller någons lillebror.

ANNONS

Hon börjar sommarpratet med att säga att allt hon gör till slut blir politiskt, och så är fallet även här. Sommarpratet rundas av genom att lyfta problematiken med att det ständigt pratas om mångfald och ett mer inkluderat samhälle, men att det samtidigt finns en stor naivitet bland folket. Själv verkar hon dock fyllas av hopp om framtiden.

LÄS MER:”Sommar i P1” – här är hela listan med sommarvärdar

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 med Nicolas Lunabba

Sommarpratare 21/8:

Hans Rosenfeldt, författare, programledare.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS