Nicolas Lunabba, verksamhetsledare för Helamalmö.
Nicolas Lunabba, verksamhetsledare för Helamalmö. Bild: Lina Arvidsson

Recension: Sommar i P1 med Nicolas Lunabba

Nicolas Lunabba har känt 19 unga på nära håll som mördats eller själva mördat. Sommarpratet väver ihop hans egen historia och arbetet med unga i Malmös utsatta områden.

ANNONS
|

Vem?

Nicolas Lunabba, 40 år, är verksamhetsansvarig för organisatio­nen Helamalmö som har cirka 250 medarbetare. Helamal­mö arbetar med att skapa bättre levnadsförhållanden för människor i utsatta områden, med fokus på barn och unga.

Debuterar som sommarvärd.

Det börjar blytungt. Ännu en ung kille i Malmö har mördats. Skakningen går genom samhället, men snart kommer hans namn att sjunka undan som bara en av alla unga förortskillar som dödats. Cherries sorgesong ”Tabanja” sätter sedan tonen.

Nicolas Lunabba har arbetat i utsatta områden under 20 års tid genom föreningen Helamalmö. Det som började med basketträningar efter skoltid, men när föreningen upptäckte att barnen som kom tränade hungriga och ibland utan skor på fötterna började det handla om att ordna frukostar – och bekosta begravningar.

LÄS MER:Mina vänner är en del av knarkproblemet

19 barn och unga som stått honom nära under de här åren har mördats – eller själva mördat. Tre av dem får extra plats i sommarpratet, busiga killar som älskade basket men som lätt hamnade i bråk. En av dem flyttade in hos Nicolas Lunabba.

ANNONS

Berättelsen om Elijah är nerven som driver berättelsen framåt, under hela timmen sitter jag och önskar att det ska gå bra för honom, pojken som tog identiteten ”bäst på att vara sämst”. För de som går på Sveriges sämsta skola måste ju också vara Sveriges sämsta barn?

Nicolas Lunabba pratar om hur barnen stigmatiseras, och om ett Sverige vars självbild av att vara gott, rikt och jämlikt inte går ihop med nyheterna om den skenande statisitiken på barnmord, och där låttexterna i den nya gangsterrappen väcker mer upprördhet än de verkligheten de skildrar. Kanske är det ändå på något sätt barnens eget fel?

Lunabba är i tydlig med var han står. Tillsammans med Diamant Salihus ”Tills alla dör” är hans Sommar ett måste för alla som vill orka förstå verkligheten bakom de nattsvarta rubrikerna.

Sommarpratare 20/8

Selam Fessahaye, designer, stylist

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS