Recension: ”Sommar i P1” – Peter Jöback

Peter Jöback öppnar upp om både övergrepp och såriga familjehemligheter i sitt sommarprat. Men de utdragna scenerna från en störtande luftballong är ett misslyckat dramaturgiskt grepp, tycker Anna Rosenström.

ANNONS

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” – Nadim Ghazale

Det bränner till när Peter Jöback öppenhjärtigt berättar om en sammanfallen familj med en pappa som drack för mycket, en mamma som hade fullt upp med att hantera detta och en halvbror som tog livet av sig. Särskilt sorgligt är det att höra om hur han som barnskådespelare blev sviken även på teatern, som han satt sin tillit till i stället för hemmet. En kväll i logen kom en äldre man in och förgrep sig på honom, något som sedan fortsatte i flera år.

”Jag ville vara bra och gjorde som han sa”, berättar Jöback och det säger så mycket om hur sexuella övergrepp kan fungera.

ANNONS

Vem?

Peter Jöback är sångare, skådespelare, låtskrivare och musikalstjärna. Han är 50 år och född i Stockholm men bosatt på Värmdö.

Han slog igenom med ”Kristina från Duvemåla” och har även haft huvudrollen i ”Fantomen på operan” både i Londons West End och på Broadway.

Han är flerfaldigt grammisnominerad för sina skivor och 2020 vann han Guldbaggens publikpris med filmen ”Jag kommer hem igen till jul”.

I höst ser vi honom också i TV4:s ”Så mycket bättre”. Peter Jöback debuterar som sommarvärd.

Musik i programmet: Radiohead, Billie Eilish, Roxette, Beatles, Mando Diao m.fl.

I resten av sommarpratet får vi följa med på hans terapeutiska resa. Från att pressa sig själv så hårt att en egen show på månen verkar rimligt till att åka in på behandlingshem för att försöka lappa ihop sig själv.

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” – Mathilda Hofling

Mellan dessa historier återvänder han hela tiden till en scen där han och hans kille befinner sig i en luftballong över Södermalm som är på väg att störta. Det är nog tänkt som ett dramaturgiskt grepp eller en röd tråd, men det saknar poäng och blir bara utdraget. Då hade han hellre fått stanna kvar i det svåra och såriga.

När Jöback sen ska prata om vad han brinner för i dag låter det som att han sitter på en arbetsintervju med ett uppräknande av meriter och säg som ”nyfikenheten är mitt bränsle”.

Men bortsett från några sådana klyschor lyckas han ändå rätt bra och den sammantagna känslan är att vi faktiskt fått komma honom riktigt nära.

LÄS MER:Starka reaktioner när Mathilda Hofling berättar om övergrepp

Sommarpratare 19/7:

Hanna Wallensteen, psykolog och föreläsare.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS