Medicinska sekreteraren Mathilda Hofling är Lyssnarnas sommarvärd 2021. Hon berättar om hur hon som ung utsattes för flera grova våldtäkter, och resan framåt.
Medicinska sekreteraren Mathilda Hofling är Lyssnarnas sommarvärd 2021. Hon berättar om hur hon som ung utsattes för flera grova våldtäkter, och resan framåt. Bild: Mattias Ahlm

Recension: ”Sommar i P1” – Mathilda Hofling

Att få höra lyssnarnas sommarvärd berätta om sin historia får håren att resa sig. För Mathilda Hofling har en lika viktig som vidrig historia om verkligheten att dela. Vi borde alla vara tacksamma över att hon låter oss lyssna.

ANNONS

En förvirrad flicka som inte vet om hon kommer överleva, som inte vill vara med om ett till övergrepp, men som inte vet hur hon ska kunna fly. 13 år gammal, våldtagen för första gången.

Det är vackert att Mathilda Hofling vill berätta. Hur det växte, hur tvång, hot och manipulation ledde till långa år av övergrepp. Hur ett barn tar på sig skulden för de män som begick grövre och grövre brott om och om igen. Hon berättar om att bli helt nedbruten, gaslightad, säger vi idag. När en person vrider om verkligheten inuti någon annan så hårt att allting blir upplöst.

ANNONS

Gåshuden är påtaglig genom hela sommarpratet, liksom ilskan och sorgen över att det är så här samhället ser ut för så många barn. Det går inte att värja sig mot Hoflings berättelse, för den är sann och fruktansvärd.

LÄS MER:”Sommar i P1” – här är hela listan med sommarvärdar

Vem?

Mathilda Hofling är 35 år och bor i Västerås där hon är född och uppvuxen. Hon jobbar som medicinsk sekreterare och röstades fram till Lyssnarnas sommarvärd 2021.

Hon väljer i Sommar i P1 att berätta om hur hon som tonåring blev utsatt för grooming på nätet och hur det plågade henne under hela uppväxttiden.

Den här typen av berättelser är inte lätta att lyssna på, det gör ont. Såklart. Det är ingenting att blunda för. Men låt det göra ont, lyssna ändå, det är vi skyldiga alla barn som blivit utsatta. Alla barn som ingen ser, som blir sjuka, som lärt sig dölja blåmärken.

Mathilda Hofling har valt att påminna oss om hur världen faktiskt ser ut. Hennes röst är ibland skakig men stark, hon har bestämt sig nu, även om hon inte accepterat sin historia ska den ut.

LÄS MER:Riksdagen röstade ja till ny samtyckeslag

LÄS MER:Hon blir lyssnarnas sommarvärd

Sommarpratare 14/7:

Mats Jonsson, serietecknare, författare, redaktör.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS