Rapparen Stor uppmanar till kampanj mot Kristersson

Stockholmsrapparen Stor uppmanar sina följare att kommentera ”Hédi Fried” under M-ledaren Ulf Kristerssons bilder på Instagram. Detta för att påminna om löftet Kristersson gav till förintelseöverlevaren Fried om att inte samarbeta med SD, rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
|

Ulises Infante Azocar, mer känd under sitt artistnamn Stor, publicerade på måndagskvällen en uppmaning till sina följare på Instagram.

I en video föreslog han att så många som möjligt skulle kommentera namnet ”Hédi Fried” under moderaternas partiledare Ulf Kristerssons senaste inlägg på Instagram. Inför valet 2018 lovade Kristersson den då 94-åriga förintelseöverlevaren att han inte skulle samarbeta med Sverigedemokraterna.

Backade om Googlelänk

Inför valet 2022 ingick Sverigedemokraterna i Moderaternas tilltänkta regeringsunderlag, och de båda partierna förbereder nu förhandlingar om hur en eventuell högerregering ska se ut.

”Jag bara fick för mig att jag ville skriva hennes namn på hans post. Jag tycker det är ett så enormt svek mot någon som har överlevt Förintelsen. Hur kan man ge ett sånt stort löfte till en så gammal person som har gått igenom så mycket för att sedan samarbeta med SD som har rötter i nazismen?” säger Stor till Aftonbladet.

ANNONS

Inför valet uppmärksammade Inti Chavez Perez på Twitter att Moderaterna köpt en Googlelänk kopplad till Hédi Fried. Länkens rubrik gav intrycket att Hédi Fried uttryckt att Kristersson aldrig gett henne något löfte om SD. När Dagens ETC konfronterade Moderaterna med uppgifterna uttryckte man att länkköpet ”aldrig borde ha skett”.

Varnar för våld

Stor är inte den enda kulturprofilen som reagerat på Sverigedemokraternas valframgångar. Rapparen och författaren Jason ”Timbuktu” Diakité skrev en varning till sina följare på måndagskvällen efter valet:

”Till alla svarta och bruna personer i Sverige. Var extra vaksamma nu. Det här valresultatet kommer otvivelaktigt uppmuntra till och med extremare krafter än de som har existerat i det här landet i nästan 100 år. Våld kommer att komma. Var försiktiga men var inte rädda. Oavsett hur mycket vind de har i sina segel nu, har vi tiden, godheten och demografin på vår sida.”

Det har fått flera debattörer på högersidan att reagera, skriver Expressen. Bland annat har Ivar Arpi har twittrat: ”Varför sprider rapparen Timbuktu högerextrema myter om ett pågående folkutbyte? ’To all black and brown people in Sweden […] time and demographics are on our side.’”

LÄS MER:Googling på Hédi Fried ledde till M-annons

LÄS MER:Hédi Frieds barnbok om Förintelsen blir film

LÄS MER:Kristersson kan tacka Åkesson för valsegern

LÄS MER:Mitt i glädjen – här är det nattsvart för Moderaterna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS