Författaren Ramona Fransson fotograferad på Hälsö. I januari överklagade hon  förtalsdomen från Göteborgs tingsrätt, sedan hon spridit ett facebookinlägg av Joakim Lamotte. Högsta domstolen har nu beslutat att ge henne prövningstillstånd.
Författaren Ramona Fransson fotograferad på Hälsö. I januari överklagade hon förtalsdomen från Göteborgs tingsrätt, sedan hon spridit ett facebookinlägg av Joakim Lamotte. Högsta domstolen har nu beslutat att ge henne prövningstillstånd. Bild: Bodil Bergqvist

Ramona Fransson spred inlägg av Joakim Lamotte – nu prövas domen i HD

Göteborgsförfattaren Ramona Fransson dömdes i ett förtalsärende i Göteborgs tingsrätt. Det efter att ha spridit ett Facebookinlägg av Joakim Lamotte vidare. Hon överklagade domen, och nu tar Högsta domstolen upp fallet till prövning.

ANNONS
|

Högsta domstolen har beslutat att ge prövningstillstånd till Göteborgsförfattaren Ramona Fransson. Bakgrunden är en förtalsdom i Göteborgs tingsrätt, där Fransson dömdes att betala 10 000 kronor i skadestånd för förtal.

I en senare dom i hovrätten, från den 20 maj i år, halverades beloppet.

LÄS MER:Göteborgsförfattaren överklagar förtalsdomen

GP har tidigare redogjort för händelseförloppet runt målet: Hösten 2018 delade Ramona Fransson ett inlägg från frilansjournalisten Joakim Lamotte i två Facebook-grupper. I sitt eget inlägg skrev hon också till kommentaren: "värsta sortens bedragare".

Tomas Åberg anser sig kränkt

Den person som åsyftas, både i Joakim Lamotte och Franssons inlägg, är Tomas Åberg som är projektledare för Näthatsgranskaren. Föreningen verkar för att anmäla inlägg på nätet de anser är hets mot folkgrupp.

ANNONS

LÄS MER:Expert: "Tror inte alls svenskarna är medvetna om det här"

Tomas Åberg anmälde Ramona Fransson då han ansåg att hon spred kränkande uppgifter i syfte att utsätta honom för andras missaktning.

Tingsrätten i Göteborg gick på Tomas Åbergs linje. De ansåg att han, i Ramona Franssons inlägg, utmålats som brottslig och klandervärd och sålunda hade utsatts för förtal.

HD avgör kränkningsersättningen

Ramona Fransson är starkt kritisk till domen och har därför valt att, via sitt juridiska ombud, överklaga. Först till hovrätten och nu alltså även till Högsta domstolen.

Fallet prövas nu i HD, som kommer att titta närmare på den kränkningsersättning som Ramona Fransson väntas betala till Tomas Åberg. Efter domen i hovrätten sänkts beloppet från 10 000 till 5 000 kronor.

– Jag kan inte säga så mycket mer än att målet gäller kränkningsersättningen, säger justitiesekreterare Charlotta Hallgren vid Högsta domstolen.

– Ramona Fransson har klagat när det gäller den.

Högsta domstolen kommer att avgöra vilket belopp mellan noll och 5 000 kronor som Ramona Fransson får betala.

”Skadevållaren har invänt att den skadelidande redan har tillerkänts kränkningsersättning av andra som har delat samma artikel. Högsta domstolen har – med utgångspunkt i vad hovrätten har funnit styrkt om att de uppgifter som har spridits utgör förtal och att det inte varit försvarligt att lämna dessa uppgifter – meddelat prövningstillstånd.” skriver Charlotta Hallgren på Högsta domstolens hemsida angående målet.

ANNONS

LÄS MER:När Lamotte slåss kan andra sköta journalistiken

LÄS MER:Lamotte: "Med facit i hand borde jag inte haft skyddsvästen i sändning"

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS