Nu har Lamotte papper på sin oräddhet och våldskapital, skriver GP:s Johan Wanloo.
Nu har Lamotte papper på sin oräddhet och våldskapital, skriver GP:s Johan Wanloo. Bild: Mathias Bergeld

När Lamotte slåss kan andra sköta journalistiken

Att en vikarie på Strömstads Tidning är ute i verkligheten oftare än Joakim Lamotte är inte intressant för de som försörjer honom via swish. De läser inte ljugmedia ändå, skriver GP:s Johan Wanloo.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Samhällskollaps-influencern Joakim Lamotte gick i helgen en thaiboxningmatch mot youtubern Victor De Almeida på en kampsportsgala i Göteborg. Om det var en bra fight eller inte vet jag inte. Jag föredrar mitt underhållningsvåld utfört av Jackie Chan på taket på ett skenande tåg. Riktigt våld är i värsta fall otäckt och i bästa bara tråkigt. På allehanda kampsportsforum beskrivs matchen som alltifrån ”mycket bra” till ”krogslagsmål bland fulla människor som knappt kan stå upp.”

Läs mer: Joakim Lamotte besegrade Victor de Almeida i kändisfighten

Att Lamotte ställer upp i en thaiboxningsmatch är en fullkomligt logisk pusselbit i hans omsorgsfulla imagebyggande som den ende journalist som vågar vara ute i verkligheten på riktigt. Alla andra är ”skrivbordsjournalister” och tillhör någon form av diffus men alltid suspekt ”elit”.

ANNONS

Att Lamotte ställer upp i en thaiboxningsmatch är en fullkomligt logisk pusselbit i hans omsorgsfulla imagebyggande som den ende journalist som vågar vara ute i verkligheten på riktigt.

Att en vikarie på Strömstads Tidning är ute i verkligheten oftare än honom är inte intressant för de som försörjer honom via swish. De läser ju ändå inte ljugmedia. Det är ett hisnande språng från att en gång i tiden främst försörja sig genom föreläsningar i jämställdhetsfrågor till att banka på någon inför publik på en kampsportsgala, men i Lamottes fall helt logiskt. Det är ytterligare en tuffhetsfjäder i hatten. Nu har Lamotte papper på sin oräddhet och våldskapital.

Det är ett sådant underligt ord, våldskapital. Det betyder allt och ingenting samtidigt. För en ensam kvinna på väg hem från krogen en sen natt i mörkret är våldskapital något högst påtagligt. Men för mig, en två meter lång medelålders vit man som är för trött för att vistas ute efter kl 20, betyder det absolut ingenting. För Lamotte betyder det att folk med en svensk flagga som profilbild fortsätter att beundra honom och fortsätter skriva ”KUNG” under hans inlägg på Facebook.

”Jag backar inte för någon” sa Lamotte när han fick frågan om det kommer bli några fler matcher.

Bra.

Slåss du, så kan andra sköta journalistiken.

Läs mer: Influencers blir politikernas propagandaverktyg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS