Quiz och stand up kan vara framtiden för Stadsteatern

Med satsningen ”Stadsteatern +” vill Linda Zachrison, ny konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater, locka ny publik. Delvis genom det beprövade knepet quiz, men kanske också genom stand up.
– Jag kan inte den svenska branschen så bra, men du får gärna lära upp mig, säger Zachrison till Nyhetsshowens Ina Lundström.

ANNONS
|

Hur ska man locka ny publik till teatern? En närmast uråldrig kulturfråga som aktualiserats med ny kraft efter att Norrköpingspolitikern Sophia Jarl (M) skapat riksdebatt genom att ha kallat ”kultureliten” för ”bortskämda” och föreslagit att stadens symfoniorkester borde spela mera Abba för att ge folket det de vill ha.

Så hur tänker sig Linda Zachrisson, ny konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater, att den nya publiken ska nås? En del i det hela är lanseringen av det Streamingtjänst-klingande konceptet ”Stadsteatern +”.

– Det är en satsning vi drar igång om ett par veckor, där jag sprängt in massa saker i teateråret. Som quiz till exempel, det gillar man i Göteborg. Det är lite bonus och guldkant som man kan glida in på och samtidigt få nys om vad som händer annars på teatern, säger Linda Zachrison om konceptet som även innehåller andra, eventuellt mindre publikfriande, inslag som en djupdykning i John Fosses liv och verk.

ANNONS

Öppnar för stand up

Förutom quiz tycks göteborgare uppskatta stand up, där flera nya humorklubbar öppnat på senare tid. Och Linda Zachrison utesluter inte att humorformatet kan bli en del av den nya publiksatsningen.

– Det är en kul idé tycker jag.

Du öppnar ändå för stand up på Stadsteatern?

– Ja det gör jag faktiskt, jag tycker det skulle vara spännande, säger hon till GP:s morgonprogram Nyhetsshowen under onsdagen.

Bedrövlig skadeglädje kring ”kultureliten”

I programmet ger Linda Zachrison också sin syn på Norrköping-debatten och menar att bilden av den ”bortskämda kultureliten” är ”extremt snedvriden”.

– Jag har jobbat med kultur i minst 30 år och har inte träffat en bortskämd kulturarbetare. De flesta i det stora kulturlivet tjänar ju typ ingenting. De sponsrar samhället snarare.

– Jag tycker det är bedrövligt att det (kutureliten) blivit ett skällsord. Med skadeglädjen som finns i att slänga sig med det, säger Zachrison som håller med om att teatern måste jobba för att ”bygga starka relationer till publiken”

– Men vi finns inte till för att vara några vinstmaskiner. Det är därför vi har en konst- och kulturpolitik.

LÄS MER:Linda Zachrison skruvar upp känsloläget på Göteborgs stadsteater

LÄS MER:Här är Stadsteaterns program det kommande året – Mary Shelley och IFK Göteborg

LÄS MER:Pontus Stenshäll säger hej då till Göteborgs stadsteater

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS