Pusterviks vd: efter maj är det slut

Hälften av Pusterviks omsättning kommer från biljettintäkter till konserter. Efter att ha fått ställa in alla konserter i flera månader framåt ser framtiden mörk ut om de inte får del av regeringens kulturstöd.
– Då går vi i konkurs, säger vd:n Daniel Levin.

ANNONS
|

Daniel Levin, vd för Pustervik på Järntorget i Göteborg, medverkade i GP bara för några dagar sedan i samband med att regeringen presenterade sitt akuta stöd till idrott och kultur på en miljard kronor.

Levin uttryckte sig då positivt till ett stöd till kultursektorn och berättade att deras kalender mer eller mindre raderats ut för flera månader framöver.

LÄS MER:Så reagerar kulturlivet på miljonstödet

– De har lovat att det ska gå fort. Jag har en förhoppning om att vi inte glöms bort. Det är ju heller inte bara Pustervik, utan även KB och Debaser sitter i en i stort sett identisk situation, säger han några dagar senare till GP.

ANNONS

Men det här är ingen ny diskussion. Ämnet har varit på tal flera gånger även om de tidigare inte fått något riktigt gehör för frågan.

– När man tänker på kulturinstitutioner tänker man på teatrar, operahus och frigrupper. Men vi är en annan kulturinstitution. De helt privata får aldrig riktigt vara med. Det är en strukturfråga som blir extra stark i en sån här kris, säger Daniel Levin.

24 miljoner ut i kulturekonomin

Under lördagseftermiddagen skrev Daniel Levin ett inlägg från Pusterviks Facebook-sida som redan har fått stor spridning i sociala medier, i vilket han berättade om Pusterviks ekonomi.

Där skriver han hur 2019 var Pusterviks bästa år någonsin då de omsatte drygt 50 miljoner kronor och verkar kunna göra ett överskott på 700 000 kronor. Pengar som Levin tänkt att spara för svårare tider och för att betala av skulden på nio miljoner kronor till en av Pusterviks ägare.

Av intäkterna kommer ungefär 25 miljoner från biljettintäkter till konserter. Mellan 18-19 miljoner av dem går tillbaka till banden och artisterna som uppträder, medan fem miljoner går till ljud- och ljustekniker.

Av de övriga 25 miljonerna går 14 till löner och resterande 11 till hyra, varuinköp, teknik, licenser och DJ:s, med mera.

ANNONS

– Många pratar om pengarna vi drar in från försäljningen av öl, men vi är heller inte som en vanlig krog. Vi har en kostym och en personal i en helt annan skala och ska ta in 900 personer flera gånger i veckan, berättar Daniel Levin för GP.

LÄS MER:Coronakrisen slår hårt mot Göteborgs krogvärld

Om det blir på det viset att Pustervik tvingas läggas ner är Levin inte säker på att det kommer att uppstå nya konsertlokaler av samma slag.

– Det är ju en idiotisk ekonomisk idé, men det är också roligt.

Men var regeringens akuta stöd till kulturlivet kommer att hamna är fortfarande inte bestämt. Och Daniel Levin är rädd att de snarare kommer att läggas på jazz, klassisk musik och folkmusik, och inte på en privatfinansierad livemusikscen som Pustervik.

Om saker och ting börjar fungera mer eller mindre normalt igen efter sommaren beräknar Levin att deras förlust kommer att ligga på omkring fyra miljoner kronor – pengar som de inte har.

Vilket i förlängningen även leder till att kulturekonomin går miste om de 24 miljoner kronor som Pustervik årligen pumpar ut i form av gager och löner.

"Då går vi i konkurs"

Sedan Daniel Levin postade inlägget på Facebook har de tagit emot en hel del respons, bland annat genom försäljningen av så kallade "Support Tickets", en form av presentkort som besökare kan nyttja längre fram.

ANNONS

– Vi har sålt 1000 presentkort. Det är en månadshyra i cash, något jag aldrig hade trott, säger han.

Men det är långt ifrån tillräckligt.

– Som det är just nu klarar sig Pustervik maj ut för egen maskin. Sedan är det slut, skrev Daniel Levin på Facebook.

Vad händer efter maj om ni inte får något stöd?

– Då går vi i konkurs, säger Levin till GP.

ANNONS