Jonas Stenberg vd Ess group.
Jonas Stenberg vd Ess group. Bild: Johannes Berner

Coronakrisen slår hårt mot Göteborgs krogvärld

Krogjätten Avenyfamiljen varslar all sin personal och från Petter Stordalens hotellkedja kommer uppgifter om ett stundande jättevarsel. Hotell- och restaurangbranschen utmanas nu rejält av coronaviruset.
– Branschen kommer inte överleva mer än två, tre, fyra veckor. De marginalerna finns inte. Men vi tror att detta bara är en tillfällig dipp, säger Jonas Stenberg, vd på Ess group.

ANNONS
|

När GP ringer runt till stadens krögare är budskapet samstämmigt – det är ett mycket tufft läge. Det menar även Tobias Dagerås som är chef för Boulebaren i Göteborg. När GP når honom ska han precis gå in på ett möte med ledningen i Stockholm och har därför inte så mycket att säga. Men hans ambition för framtiden är tydlig.

– Vi har förhoppningar om att överleva. Men Avenyfamiljens besked gjorde kanske inte att man kände sig starkare i branschen, säger han.

Beskedet Tobias Dagerås talar om blev känt igår. GP har tagit del av ett meddelande undertecknat av Avenyfamiljens grundare Jonas Järvmarker, som gått ut till de anställda. Där planerar den stora krogkoncernen för "en fullskalig nedsläckning".

ANNONS

LÄS MER:Krogkoncernen Avenyfamiljen varslar samtliga anställda

I meddelandet skriver Avenyfamiljen, som bland annat äger krogar som Yaki-da, Lounge(s), Kafé Magasinet, Levantine och Made In China, att de varslar all sin personal och att det nu pågår förhandlingar med facket.

Restaurang Bellora på Avenyn.
Restaurang Bellora på Avenyn. Bild: Jonas Lindstedt

Ess group vill behålla sin personal

Jonas Stenberg, vd på Ess group, som bland annat äger hotellen Pigalle och Bellora i Göteborg, men även restaurangen Brasserie Lipp, har svårt att uttala sig om Avenyfamiljens beslut.

– Men jag misstänker att de försöker ta ansvar för att balansera kostnader långsiktigt. Vi har valt en annan modell med tanke på de nya lättnaderna från regeringen.

Bland Ess groups verksamheter har personalen i stället fått gå ner i arbetstid, med som minst 90 procent av lönen. Jonas Stenberg förklarar att medarbetarna är det viktigaste de har och att de vill hålla kvar dem så länge som möjligt.

Dessutom tror han att det hela kommer att blåsa över relativt snart och att situationen för branschen bör vara mer eller mindre som vanligt när sommaren närmar sig.

– Just nu är människor väldigt rädda och tar stort ansvar för att inte bidra till spridning. Men vi tror att det här kommer att släppa, frågan är bara hur lång tid det dröjer.

Finns det en kritisk gräns när ni inte klarar det längre?

ANNONS

– Branschen kommer inte överleva mer än två, tre, fyra veckor. De marginalerna finns inte. Men vi tror att detta bara är en tillfällig dipp, säger Jonas Stenberg.

"Det är klart att det här får enorma konsekvenser för oss", konstaterar Daniel Levin, vd för Pustervik.
"Det är klart att det här får enorma konsekvenser för oss", konstaterar Daniel Levin, vd för Pustervik. Bild: Tomas Ohlsson

Pustervik: "I längden är situationen ohållbar"

Daniel Levin, vd för Pustervik, håller med om att det skulle få förödande konsekvenser om situationen fortsätter under längre tid.

Redan i dagsläget har Pustervik drabbats och kommer att påverkas ytterligare, inte minst på grund av publikbegränsningen på 500 personer.

– Det är superallvarligt. Vi har tappat hälften av försäljningen redan första helgen. Väldigt sorgligt just nu är också hur det drabbar alla frilansare som jobbar åt oss: ljud- och ljustekniker med flera. De är extremt oroliga.

Helgens klubbverksamhet och spelningar var visserligen "förhållandevis välbesökta" och några varsel på Pustervik planeras inte i nuläget.

– Men i längden är situationen ohållbar för oss. Vi skissar på olika sätt att aktivera våra gäster och göra roliga saker ett tag. Men det vi lever på är våra stora konserter, och vi behöver ju vår publik för att klara oss.

Just nu sitter ledningen för Pustervik och ser över alla arrangemang fram till sommaren.

– Även om publikbegränsningen upphör ganska snart är risken att vi då i stället sitter där med en tom kalender. Vi står kort sagt inför samma utmaningar som alla andra i branschen: hur sparar vi och satsar samtidigt?

ANNONS
På Park Lane hoppas man kunna köra på som vanligt.
På Park Lane hoppas man kunna köra på som vanligt. Bild: Per Wahlberg

Park Lane vill köra på som vanligt

Även verksamheten på restaurangen och nattklubben Park Lane påverkas av det nya maxantalet gäster:

– Främst är det företag som avbokat våra shower, dragit in resor och så, säger Daniel Brookes, marknadschef för Park Lane.

– Det har varit lite färre övriga gäster, men det har kommit folk och de har tyckt att det är kul att vi kör på.

Vad får begränsningarna för konsekvenser för er på lägre sikt?

– Det är klart att vi kommer att påverkas, vi vet ännu bara inte i vilken utsträckning. Vi ska ha möte under tisdagen, och se hur begränsningen påverkar vår personal. Allt beror på vad regeringen lämnar för besked och det kan ju ändras snabbt. Kanske får vi minska antalet timmar, men vi vill helst behålla personalen.

Ledningen för Park Lane har inte gått ut med några varsel i nuläget.

– Vår ambition är att i möjligaste mån köra på som vanligt. Det funkar väl en månad eller två, men stänger allt ett halvår får vi jättestora problem.

ANNONS