Sveriges Radio i Stockholm.
Sveriges Radio i Stockholm. Bild: Christine Olsson

Programmen som försvinner i Sveriges Radios sparpaket

Kinapodden, Ekots klimatkorrespondent och sändningar på flera språk tas bort när Sveriges Radio ska spara drygt 225 miljoner. Därtill försvinner tjänster från landets P4-kanaler. Totalt ska runt 180 tjänster bort på SR, varav 100 personer varslas.

ANNONS
|

Runt 180 tjänster försvinner från Sveriges Radio, 45 genom pensionsavgångar och 40 genom naturliga avgångar. Under onsdagen fick personalen besked om att ytterligare 100 personer varslas från Sveriges Radio, skriver Journalisten.

SR står inför ett stort sparpaket – på drygt 225 miljoner kronor, varav 150 på personalkostnader – vilket kan ställas mot radions drygt tre miljarder kronor per år i avgiftsmedel och 2 300 anställda.

Nedskärningarna kommer att märkas för lyssnarna. Bland annat står det klart att Kinapodden och tjänsterna som Kinakommentator och klimatkorrespondent försvinner. Därtill väntas en till två tjänster dras in på vardera av landets P4-kanaler. Även sändningar på språken ryska, tigrinja och kurdiska tas bort, rapporterar Ekot.

ANNONS

– För vår publik tror jag att det kommer att komma som en chock, säger Lorin Ibrahim som är producent på Radio Sweden kurdiska som upphör den sista mars till Ekot.

"Odla i P1”, ”Människor och tro” och ”Radioföljetongen” tas bort

Skälen till besparingarna är flera: inflationen, det pressade säkerhetsläget och dyrare utrustning.

"Några saker har varit vägledande när vi har fattat de beslut som vi nu gjort. Till att börja med innebär besluten både besparing och utveckling. Samtidigt som vi nu sänker kostnaderna förändrar vi också organisationen och prioriterar utveckling som vi tror är helt nödvändig om vi framöver ska kunna vara ett fortsatt starkt företag," skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö i ett blogginlägg.

Sedan tidigare har Sveriges Radio meddelat att de två klassiska långkörarna "Radioföljetongen" och "Människor och tro" skrotas som en del av sparpaketet. "Människor och tro" har sänts sedan 1970. "Radioföljetongen" startade redan 1939.

Även ”Odla i P1” har lagts ned. Satirprogrammet ”Public Service” samt ”Utkant Sverige”, båda del av ”Godmorgon världen”, sänder sina sista program den första mars i år.

– Man känner sig hjälplös, sade radioprofilen och odlingsexperten Maj-Lis Pettersson som var med och skapade ”Odla i P1” tidigare till GP.

Program, poddar och tjänster som försvinner till följd av SR:s besparingspaket

• "Radioföljetongen"

• "Människor och tro"

• "Odla med P1"

• "Public service"

• ”Utkant Sverige”

• "Önskesöndag"

• ”Kinapodden”

”P4 Story”

”P4 Världen”

”Morgonprogrammet P4 Södertälje”

• Därtill lägger SR ner sändningar på ryska, tigrinja och kurdiska.

• Tjänsterna som klimatkorrespondent och Kinakommentator tas bort

• Även 1-2 tjänster tas bort från landets olika P4-kanaler.

• Totalt varslas hundra personer på Sveriges Radio

Källa: TT/Sveriges radio/Journalisten

Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio.
Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio. Bild: Claudio Bresciani / TT

LÄS MER:Sveriges Radio behöver spara en kvarts miljard per år

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS