Polarpriset till Metallica

Metalbandet Metallica tilldelas årets Polarpris tillsammans med Afghanistan National Institute of Music (Anim).

ANNONS
|

Lars Ulrich, trummis och medgrundare till Metallica, säger i en videohälsning att han ser utmärkelsen som en bekräftelse av gruppens 35-åriga arbete.

– Vi är väldigt tacksamma över att vara årets vinnare av Polarpriset. Vi ser fram emot att komma till Sverige och Stockholm mitt i sommaren och få ta emot priset säger Lars Ulrich, varvid James Hetfield fyller i:

– Alla vi fyra i Metallica är extremt stolta och tacksamma och hedrade att vara årets mottagare av Polarpriset. Tack så mycket!

LÄS MER: Guide - det här är Metallica

"Inte sedan Wagners känslostormar"

Metallica bildades 1981 och har sålt över 110 miljoner skivor. Förra året släpptes albumet Hardwired...to Self-Destruct.

ANNONS

Ur juryns motivering: ”Inte sedan Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner har någon skapat musik som varit så fysisk och ursinnig, men ändå samtidigt tillgänglig. Genom virtuost ensemblespel och en mångdubbling av tempot har Metallica tagit rockmusiken till platser där den aldrig varit förut. I Metallicas värld förvandlas tonårsrummet och konsertlokalen till ett Valhalla.”

LÄS MER: Allt är förlåtet när Metallica går på scen (Ullevi 2015)

Spelar i Globen i vår

I vår kommer gruppen till Sverige och spelar på Globen i Stockholm den 5 och 7 maj.

Utöver statyetten mottar varje pristagare en miljon kronor vardera vid en ceremoni på Grand Hotel i Stockholm 14 juni.

LÄS MER: Priset som ingen bryr sig om

Här är Metallicas hälsningsvideo:

Erbjuder undervisning åt afghanska barn och ungdomar

Det andra Polarpriset går till The Afghanistan National Institute of Music, Anim. Institutet erbjuder undervisning åt afghanska barn och ungdomar och har som uttalad ambition att i synnerhet erbjuda plats åt de minst bemedlade.

Här är Polarprisets presentation av Anim:

ANNONS