Plagiatbråk kring SVT-serie om Gryningspyromanen

Författaren bakom boken "Gryningspyromanen", om mannen som gäckade svenska mordbrandsutredare i decennier, menar att SVT:s dokumentärserie med samma namn är ett plagiat. Helt fel, svarar SVT.

ANNONS
|

I en debattartikel i Aftonbladet hävdar författaren David Widlund och Lars Rambe, vd för Hoi Förlag, att SVT i sin serie "Gryningspyromanen" i höstas använde Widlunds bok med samma namn som förlaga, utan att ange det eller ge honom ersättning.

LÄS MER: Gryningspyromanen döms till fängelse

Författaren: Jag blev jättearg

– Jag blev jättearg när jag såg tv-serien. Hela upplägget var väldigt likt boken. Vi hade lagt 2 000 timmar på research och de går in och tar våra källor rakt av, väljer att belysa samma bränder, ställer samma frågor, har samma upplägg och flöde genom hela serien. Och de avslutar på samma sätt som vi, säger David Widlund.

ANNONS

Widlund är i grunden brandingenjör och har skrivit boken tillsammans med journalisterna Monica Walldén och David Wikdal. I början av 2018 hade Widlund flera möten med produktionsbolaget och journalisten Nils Bergman, som gjort SVT-serien.

– Han sa att han hade sträckläst min bok och köpte flera böcker till redaktionen. Vi diskuterade ett eventuellt samarbete och vilken roll jag skulle kunna ha i tv-serien.

LÄS MER: Skadestånd till Gryningspyromanen

Sedan blev det tyst. När han hörde av sig till produktionsbolaget fick han svaret att de inte längre var intresserade av ett samarbete.

Hur tycker du att de borde ha gjort?

– Jag tycker att de skulle ha gjort rätt för sig och betalat en ersättning. Och de borde ha nämnt oss som källa.

Vad är det som svider mest?

– Attityden från SVT, att de inte pratar med oss och inte ens vill ha en dialog när min advokat skickar ett brev där han listat allt som är kopierat från boken. Jag upplever dem som väldigt arroganta.

Advokaten: Har gjort en noggrann jämförelse

Nu överväger han att stämma SVT för plagiat. Hans advokat Rickard Wallentin, specialiserad på upphovsrättsfrågor, anser att det finns fog för att hävda upphovsrättsintrång.

– Jag har gjort en noggrann jämförelse och det finns väldigt många likheter. Tv-serien är att betrakta som en bearbetning av boken och en sådan kräver upphovsmannens godkännande, säger Rickard Wallentin.

ANNONS

Han menar att den fällande domen mot "Mordpodden", som hade plagierat stora delar ur en bok, stärker David Widlunds sak.

LÄS MER:Mordpodden fälls för brott mot upphovsrätten

– Om man läser den domen ordentligt så handlar det inte om att de har kopierat särskilt mycket ordagrant, utan att det ofta är samma berättelse men med andra ord. Åklagaren har gjort ett gediget arbete och jämfört hela podden med hela boken.

SVT: Har inte använt boken alls

Patrick Bratt, exekutiv producent och projektledare för serien på SVT, har en helt annan bild.

– Den här boken lästes inledningsvis av redaktionen, men sedan valde vi att inte använda oss av den alls, säger han.

Han menar att de centrala frågeställningarna, vilka händelser som tas upp, personer som intervjuas och det kronologiska upplägget är självklara grepp i vanligt journalistiskt arbete. I övrigt menar han att tv-serien skiljer sig på viktiga punkter från boken.

– Boken utgörs till stor del av detaljerade uppgifter om Gryningspyromanens uppväxt och privatliv som i stor utsträckning baserar sig på uppgifter från hans bror. Det var ett ensidigt perspektiv som vi inte kunde bekräfta med andra källor, därför har i valt att bortse från hela den biten.

LÄS MER:Experterna: De här anlägger bränder

Patrick Bratt har tillsammans med redaktionen faktakontrollerat tv-seriens manus mot källor som förundersökningsprotokoll och domar.

ANNONS

– I det arbetet förekom aldrig boken som källa till något av våra påståenden. Vi har hämtat in vårt eget underlag.

SVT har även svarat David Widlund i en replik i Aftonbladet.

Gryningspyromanen

Är: En i dag 56-årig man, som enligt polisen kan ha anlagt över 100 bränder. Han har sedan mitten på 90-talet härjat i främst Skåne, Småland och Dalarna.

Domar: Har bara dömts för en bråkdel av de bränder han varit misstänkt för. 2011 dömdes han till åtta års fängelse för grov mordbrand mot ett flerfamiljshus i Ystad. Just nu avtjänar han ett straff för försök till mordbrand i Köping 2017.

ANNONS