Mordpodden fälls i Patent- och marknadsdomstolen.
Mordpodden fälls i Patent- och marknadsdomstolen. Bild: JESSICA GOW / SCANPIX

Mordpodden fälls för brott mot upphovsrätten

Den ena av Mordpoddens två programledare döms till böter för brott mot upphovsrätten. Patent- och marknadsdomstolen anser att den populära podden har gjort intrång i det upphovsrättsliga skyddet för Lars Ohlsons bok "Kakelugnsmordet".

ANNONS
|

"Patent- och marknadsdomstolen har i dag dömt en programledare för en populär krimpodd till böter för brott mot upphovsrättslagen."

LÄS MER:Lockelsen att berätta en gruvlig historia styr

Så skriver domstolen i ett pressmeddelande under fredagen. Det handlar om true crime-podden Mordpodden och ett avsnitt de baserat på Lars Ohlsons bok "Kakelugnsmordet". Programledarna har medgivit att de använt boken som underlag men att de därefter gjort ett nytt och självständigt verk.

Patent- och marknadsdomstolen anser dock att det inte räcker och dömer den av programledarna som skrivit underlaget till poddavsnittet. Hon döms nu till 70 dagsböter.

– Upphovsrätten skyddar böcker och andra verk i en viss konkret utformning men däremot inte fakta och idéer. Det är alltså inte förbjudet att använda en bok som beskriver en viss händelse som underlag för ett poddavsnitt som beskriver samma händelse. Men i det här fallet har poddavsnittet beskrivit händelseförloppet på ett sätt som mycket närgånget följer bokens struktur och i stora delar använder liknande beskrivningar, ord och uttryck. Poddavsnittet gör därför intrång i det upphovsrättsliga skyddet för boken, säger rättens ordförande, rådmannen Daniel Severinsson i en kommentar i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS