Petter Stordalen inför invigningskvällen: ”Vi ska göra något helt jävla spektakulärt”

Klockan nio ikväll lovar Petter Stordalen att en drake ska flyga över Göta älv, ”som i Game of Thrones”. Detta när hans omdebatterade Hotell Draken på Järntorget ordnar invigningsfest.
– Vi ska göra något helt jävla spektakulärt, säger den norska hotellmiljardären till Nyhetsshowen.

ANNONS
|

När Stordalen gästade GP:s Nyhetsshowen under torsdagsmorgonen tog det inte många sekunder innan han slog på den stora trumman. Han menar att klockan 21 ikväll så ska den 20 meter långa draken, alltså konstverket som hänger i hotellets skybar, lossa från sina takfästen och flyga ut över Göteborg och Göta älv. Men exakt hur det ska gå till vill han inte svara på.

– Jag vill att du i ditt huvud ska se draken ta sig ut ur hotellet, ut ur draknästet, och svävar ut. Detta ska hända ikväll, säger Stordalen.

Det är oklart om det är någon form av avancerad drakflygning det är frågan om, en ljusshow eller trolleri – men på något sätt ska detta bli verklighet.

ANNONS

– Det är det som är så fantastiskt med att vara jag, man kan säga vad man drömmer om och så har man massa fantastiska människor som säger ”det fixar vi Petter”, säger hotellmagnaten och menar på att ett misslyckande inte är ett alternativ eftersom ”Hotell Draken bara öppnar en gång”.

Samtidigt påminner han om att han faktiskt bröt handen när han skulle göra entré på en jetski vid invigningen av Hotel Live i Malmö.

– Det gick åt skogen, konstaterar han.

Excentrisk i affärssyfte

I Nyhetsshowen får Stordalen frågor om sin persona som ”excentrisk miljardär”. Han är uppe och joggar klockan fem på morgnarna, har en närmast överdriven entusiasm i varje offentlig situation, åker jetski, äger över 50 skinnjackor och, självklart, bygger hotell i skyskrapor. Han medger att det inte är den riktiga Petter man får se, utan något han kopplar på i affärssyfte.

– Självklart, det är som att gå på en scen, när jag möter människor och är ute och representanter, då måste jag ju skapa lite entusiasm. Så jag slår lite på den energin, säger han och kallar sig i samma andetag för ”fundamentalt optimistisk”.

Hyllning av arbetarstaden eller ”arbetar-washing”?

Hela bygget av Hotell Draken har lett till en debatt om vad som händer med Järntorgets själ, en plats som präglas av arbetarhistoria och Folkets Hus, när Stordalen dundrar in och vill göra Draken till Las Vegas.

ANNONS

I Nyhetsshowen förklarar han att han främst syftade på Jill Johnsons show som spelas under hösten i lokalerna. Samtidigt vill hotellet knyta an till Järntorgets historia med bland annat flera verk av olika göteborgska arbetarkonstnärer i lokalerna. Är inte denna arbetarvurm en märklig krock med Las Vegas-temat, frågar Nyhetsshowens programledare Fanny Wijk.

– Dagens bästa fråga, säger Stordalen och förklarar att han i samtal med Sune Nordgren, tidigare chef för norska Nasjonalmuseet och ansvarig för all konst på Hotel Draken, kommit fram till att man vill visa upp arbetarna och deras historia genom arbetarkonsten.

Han håller inte med om kritiken att han kapitaliserar på arbetarhistorian i marknadsföringen av sitt hotell, eller ägnar sig åt en form av ”arbetar-washing”.

– Hotellets själ är de som jobbar i receptionen, de som jobbar på städ och på frukosten, säger Stordalen och menar att yrkesstoltheten inom hans företag bland arbetarna är det viktigaste han har.

LÄS MER:Petter Stordalen: Jag är rikare än någonsin

LÄS MER:Petter Stordalen vill göra Draken till Las Vegas – Jill Johnson inviger scenen

LÄS MER:Så ser hotell Draken ut inifrån

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS