Paolo Roberto försvarar sitt sexköp – jämställdhetsministern rasar

Paolo Roberto har ändrat sig om sexköpet han är dömd för: han säger nu att kvinnan var där helt frivilligt. Det får jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), som var förundersökningsledare i fallet, att ryta ifrån.
– Kvinnan Paolo köpte sex av sa i förhör att hon var utsatt och befann sig i en situation där hon inte hade något annat val, säger hon till GP.

ANNONS

2020 greps tv-profilen Paolo Roberto för sexköp efter en razzia mot en lägenhetsbordell på Östermalm. Dagen efter gjorde han en intervju i Nyhetsmorgon i TV4 där han föreföll ångerfull.

– Ja, men du köper en annan kvinnas kropp, säkert nån som är dittvingad. Hon är inte där för att det är jättetrevligt, sa han då till TV4.

I en intervju med programmet Dialogiskt som drivs av Victor de Almeida säger han nu att uttalandet var dåligt formulerat – och att han tror att kvinnan var där av egen vilja.

– Jag upplevde det som att hon var där frivilligt, hundra procent. Annars skulle jag ha gått därifrån, säger han i Dialogiskt.

ANNONS

Som skäl till varför han tror att hon var där frivilligt tar han bland annat upp att sexköpet skedde i en lyxvåning och att hon hade fina kläder.

Jämställdhetsministern: ”Magstarkt”

Hans uttalanden har fått jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) att reagera starkt. Hon har en bakgrund som åklagare och var förundersökningsledare i fallet. I ett inlägg som publicerats både på hennes Twitterkonto och Instagram skriver hon att hon undrar vad han egentligen menar med ”helt frivilligt”. Hon kallar Paolo Robertos påstående för ”magstarkt”.

– Kvinnan Paolo köpte sex av sa i förhör att hon var utsatt och befann sig i en situation där hon inte hade något annat val, säger hon till GP.

– Det som fick mig att agera är att jag tror det är skadligt att sprida den felaktiga bild som Paolo Roberto sprider. Jag har arbetat mycket med människohandel och sexköp och sett otroligt mycket misär. Kvinnorna lever i en stor utsatthet.

Paolo Roberto säger även i podden att det finns en tråd på forumet Flashback om kvinnan där man ser bilder på henne när hon handlar kläder på NK. Men Paulina Brandberg menar att det är en annan kvinna.

– Jag har läst flashbacktråden och sett vilken kvinna som hängs ut där. Det är inte den kvinnan som var aktuell i sexköpsärendet med Paolo Roberto, så det stämmer inte, säger Paulina Brandberg.

ANNONS

– Jag är orolig att han spär på problematiken. Han pratar om en kvinna som lever lyxliv, säger att hon kan ha varit där frivilligt. Det är något jag är van vid att höra sexköpare säga, det är ett sätt att legitimera det för sig själva. Min uppfattning är att det har lite med verkligheten att göra. Om uppfattningen att kvinnorna lever lyxliv sprids är jag orolig att problemet växer, säger hon.

Fyra hallickar dömdes för koppleri

Paolo Roberto dömdes till att betala 15 500 kronor i böter för sexköpet. Att han sa till TV4 att kvinnan kan ha varit ”dittvingad” gjorde att en förundersökning om oaktsam våldtäkt inleddes. Den lades sedan ned då kvinnan återvände till Rumänien och inte kunde nås för fler förhör.

Fyra hallickar dömdes för koppleri i samband med ”Insats torsk”, där Paolo Roberto var en av sexköparna som greps. Hallickarna tog rumänska kvinnor till lyxvåningar på Östermalm. Gränspolisen på Skavsta flygplats märkte att flera kvinnor anlände med kondomer, glidmedel och ångestdämpande piller i packningen och hämtades upp av misstänkta hallickar. Dessa dömdes senare till fängelse.

Paulina Brandberg var förutom förundersökningsledare också åklagare i fallen där hallickarna och Paolo Roberto dömdes. Hon har arbetat med många mål relaterade till människohandel och prostitution.

ANNONS

– Det är viktigt att vi har en verklighetsbaserad diskussion. Om man väljer att köpa sex måste man veta om att det är en smutsig industri där människor lever i stor misär och man bidrar till den problematiken om man köper sex. Då får man stå för det om man väljer att vara del av den problematiken, för det är så verkligheten ser ut, säger hon.

GP söker Paolo Roberto.

LÄS MER:Här tas flest sexköpare i Göteborg

LÄS MER:Pappor och studenter – de är männen som köper sex

LÄS MER:Bulletins förre vd startar sajt med Paolo Roberto

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS