Pandemin stoppar inte kulturskolans filmfestival

På onsdag är det dags för kulturskolan Östra Göteborgs årliga filmfestival, Close Up. Förutom att festivalen i år hålls digitalt, kommer Demokrati- och kulturminister Amanda Lind att inviga festivalen på onsdag.
– Jag är så glad att hon tackade ja, säger Nasrin Pakkho, filmpedagog och ansvarig för festivalen.

ANNONS
|

För åttonde året i rad presenterar filmelever på kulturskolan Östra Göteborg sina projekt från det gångna läsåret. Det bjuds på animationsbilder, spelfilmer samt en musikvideo. Miljö, vänskap, mobbning och HBTQ är några av de ämnen som lyfts under årets festival. Filmpedagogen och producenten Nasrin Pakkho är ansvarig för Close Up och säger att målet med festivalen är att öka elevernas självkänsla och självförtroende i deras skapande.

– Där får deras verk den respekt och uppskattning de förtjänar. En pandemi kan inte stoppa oss.

Ministerns stöd betyder mycket

I år är det Demokrati- och kulturminister Amanda Lind (Mp) som ska inviga. Att hon ville vara en del av evenemanget har vägt upp för det svåra som kommer med att inte få presentera filmerna för en levande publik. I vanliga fall skulle de haft premiär på Bio Roy, men i år visas allt digitalt.

ANNONS

LÄS MER:750 miljoner i nytt krisstöd till kulturen

– Eleverna får inte den direkta responsen med applåder och blommor som tidigare år och det är tråkigt, men att Amanda håller tal betyder mycket för dem. Jag är så glad att hon tackade ja.

I och med Amandas medverkan vill Nasrin Pakkho plantera en tanke i eleverna att det kanske är just de som blir framtidens ministrar.

LÄS MER:Hon gör dokumentär om mångfalden inom trans

”Det är häftigt att en politiker ser oss”

Artonåriga eleven Joanne Nyangena är elev på kulturskolan och konferencier under festivalen. Att få vara en del i att visa upp elevernas arbete gör henne stolt.

– Det har varit ett svårt år i och med pandemin, men vi har pushat igenom. Den här festivalen är viktig för så många barn och ungdomar. Det är ett tillfälle att få visa vad man är bra på.

Joanne har själv medverkat i flera av filmerna även om hon just i år inte producerat något eget. Att Amanda Lind medverkar tror hon betyder massor för eleverna.

LÄS MER:Lär ut språk via animerad film

– Det är häftigt att en politiker ser oss. Allt det här handlar om att få dela med sig av det man skapat och att sammankoppla sig med andra människor genom konst, men också att få bli sedd och hitta stolthet i sig själv.

Fakta: Filmfestivalen Close Up

Vad: 40 korta animationsfilmer, 3 spelfilmer och 1 musikvideo

När: 26:e maj till och med den 2:e maj

Var: goteborg.se/kulturskolanostragoteborg

LÄS MER:Amanda Lind ska ta strid för kulturen

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS