Nu tillåter Way Out West alkohol på hela festivalområdet

Efter att tidigare bara tillåtit öl på vissa områden är det nu fritt fram att dricka öl i hela Way Out Wests område.

ANNONS
|

Tidigare år har myndiga festivalbesökare vallats in i tält och inhängnader om de velat konsumera alkohol. På årets Way Out West får de dricka överallt, med några få undantag.

Man får dricka starköl och andra alkoholhaltiga drycker i princip helt fritt, men starksprit finns bara kring Stora Dammen, mellan Linné- och Flamingoscenen. Där ligger det inhägnade vip-området, stjärnkocken Jessie Sommarströms restaurang och ytterligare en bar som inte hör till VIP-området.

Anordnarna verkar hittills vara nöjda med beslutet att låta ölen flöda.

– Det känns enligt oss som en fullt naturlig utveckling på trivsamheten i parken, det blir härligare att kunna röra på sig fritt och njuta av en konsert snarare än att vara statisk i en fålla, säger Filip Hiltmann på arrangerande Luger.

ANNONS

Hur håller ni koll på att minderåriga inte får tag på alkohol?

– Vid entrén visar samtliga besökare legitimation och får sedan ett band som urskiljer ålder, vilket avgör vilka som får köpa alkohol och inte. Det finns dessutom ett större antal alkoholvärdar som cirkulerar på området och ser till att alkohol inte serveras till minderåriga. Vi har utöver detta även legitimationskontroller i barerna, säger Hiltmann.

Att få dricka öl – så känns det

Många besökare är lättade över förändringen och det är få som saknar inhägnaderna.

– Du hade en show du ville se på ena sidan och beställt öl på andra sidan. Då behövde man halsa skiten och kuta genom fett med folk. Det var stressigt, men det funkade, säger Carlos Engström.

Även Josefin Eliasson och Amalia Högdahl tyckte att det var omständligt.

– Det är väl lite mysigt med ölområde också, i och för sig. Men det är jobbigt det här att behöva välja mellan att ta en öl eller vara med de som vill se en show, säger Josefin Eliasson.

– Nu kan man vara den lite ointresserade som ändå står med sina kompisar...för att man får en öl, fyller hennes vän Amalia Högdahl på.

Det är långt ifrån första gången de besöker Way Out West.

ANNONS

– Vi är rutinerade på Way Out West men det här var en chock. Vi tänkte ”kan det här verkligen vara sant?”, ”är det här internationell standard numera, har vi kommit dit?” säger Eliasson och Högdahl.

Mycket talar för att det faktiskt är internationell standard att tillåta alkoholkonsumtion på hela festivalområdet. Liknande festivaler som norska Öya har haft hela parken som serveringsområde länge.

Även Saga Edwards och hennes vänner, som rest hit från Uppsala, är glada att drycken flödar fritt.

– Det är tråkigt att säga att alkohol binder gemenskap men... det gör det, säger Edwards. Vännerna instämmer.

Flera är förslagen på vad nästa frihetsreform ska bli. Snacks, föreslår gänget från Uppsala.

– Vi tycker att nästa steg är att man godkänner mellis – vi vill smuggla Corny Bigs, säger Hilda Strand.

Faktum är att man redan får ta med mindre tilltugg på exempelvis Öyafestivalen i Oslo, dit flera av artisterna som uppträder här åker så fort spelningen är slut. Norskarna sätter inte heller upp några rökrutor, något flera besökare vill göra sig av med här på Way Out West. Det är i nuläget osannolikt att det går att genomföra här, med tanke på den förhållandevis stränga tobakslagstiftningen som råder i Sverige. Men för tillfället verkar de flesta vara tacksamma för ölen.

ANNONS

– Det är gött som in i helvete. Jag hoppas att inte det ballar ur bara, och att folk sköter sig, säger Erik Johansson.

LÄS MER:Så påverkas Slottsskogens gräsmattor av regnet

LÄS MER:Här får Tove Lo besök av Veronica Maggio

Till konsertsommaren

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS