Nu öppnar Bokmässan – de är först in

GP är på plats längst fram i kön när årets bokmässa slår upp portarna. Där står även Ingvar och Åsgerd Bergman från Sjötofta, trogna bokmässebesökare.
– Vi åkte hemifrån halv sju i morse, säger Ingvar Bergman.

ANNONS
|

Köerna ringlade långa utanför Svenska mässan på torsdagsmorgonen och innanför snurrdörrarna fyller mässbesökarna upp hela foajén. Där finns i år även extra säkerhetsarrangemang – ett förhöjt terrorhot sätter avtryck även hos bokmalarna.

Längst fram i kön står paret Ingvar och Åsgerd Bergman. Han läser en bok, hon kikar i mässprogrammet. De har varit igång länge – mellan hemmet i Sjötofta utanför Tranemo och Svenska mässan är det över tio mil.

– Vi åkte hemifrån halv sju i morse, sedan gick bussen sju från Svenljunga. Vi var framme fem över halv nio, säger Ingvar Bergman.

De har tidigare arbetat som lärare, åker till mässan varje år och har några givna besöksmål.

ANNONS

– Litteraturområdet är intressant och de olika författarsällskapen. Vi besöker alltid Fröding, Harry Martinson och liknande. Jan Eliasson ska också blir intressant att lyssna på, säger Åsgerd Bergman.

Ytterligare några nu levande författare står på listan.

– Marit Kapla, Ingvar Carlsson, Annie Lööf – hon är ju numera författare, säger Ingvar Bergman.

– Kjell Westö! hinner Åsgerd kasta in, innan insläppet drar igång.

Noggrann kontroll av väskor – och visitering

Det är lite krångel med att scanna QR-koden, men en hjälpsam mässarbetare rycker in. Längre bak kommer Emma Axelsson med en grå resväska i släptåg, nyss ivägsläppt från den utökade säkerhetskontrollen. Hon har varit i Göteborg under veckan för en kurs på HDK och ägnar sina sista timmar i Göteborg åt ett besök på mässan.

– Jag visste att min resväska förmodligen skulle ställa till det för mig. Men det gick bra, jag tror att han som kollade igenom den var mer besvärad än jag. Han bad nästan om ursäkt, han tyckte nog det var lite pinsamt att rota igenom mina kläder, säger hon.

Den noggranna kontrollen av väskor är en del av de nya säkerhetsrutiner som mässan tagit fram tillsammans med Säpo. Dessutom visiteras besökarna av utbildad personal vid insläppet, vilket kan ge längre köer.

– Så kan det bli. Vi uppmanar därför alla våra besökare att komma i tid och vi ska göra så gott vi kan för att det ska gå så smidigt som möjligt, har Bokmässans kommunikationschef Maria Rogstad Norberg tidigare sagt till GP.

ANNONS

Största stjärnan kommer på lördag

Mässans teman är ljud, judisk kultur (vilket något oväntat fått kritik av Israels ambassadör) och staden. I övrigt är mycket sig likt från tidigare år: alla kulturredaktioner försöker bräcka varandra med fullmatade monterprogram, små nischtidskrifter har radat upp sig i smala bås och pappmuggarna står staplade i vingliga torn bredvid kaffemaskinerna.

Årets stora stjärnnamn är Jojo Moyes, den brittiska feelgoodförfattaren som sålt över 40 miljoner böcker världen över. Hon samtalar med författarkollegan Lisa Jewell på lördagen och intervjuas av Ebba Kleberg von Sydow på söndagen. Den nordiska litteraturscenens nygamla favorit Solvej Balle – som slog igenom på 90-talet, drog sig undan offentligheten i 30 år, och sedan gjorde storstilad comeback med serien ”Om uträkning av omfång” häromåret – intervjuas av Ingrid Elam i en seminariesal på torsdagen.

I GP:s monter under torsdagen kan man bland annat lyssna på Lena Andersson, Lydia Sandgren och Jan Guillou.

ANNONS