Här är programmet i GP:s monter på Bokmässan 2023

Äntligen är det bokmässa i Göteborg igen. GP deltar med ett fullspäckat program med kända författare, intressanta gästspel och spännande debatter. Se hela programmet i GP-montern, som finns på plan 2, här.

ANNONS
|

Torsdag 28 september

12.00 Välkommen till mässan

GP:s kulturchef Johan Hilton och biträdande kulturchef Carl Petersson Moberg hälsar välkommen och tjôtar loss om vad mässan och montern har att bjuda på i år.

12.20 Lena Andersson

I författaren och debattören Lena Anderssons nya bok ”Studie i mänskligt beteende” försöker kvinnor att stå ut med sina kroppar. Här möter vi henne i samtal med GP:s kulturchef Johan Hilton.

12.40 Anja Olaug Jelinek

Hon är matinspiratör, matskribent, göteborgare och driver kontot @anjaolaug. Nu debuterar hon med boken ”Cravings” där hon bjuder på sina bästa recept. Anja Olaug Jelinek blir intervjuad av Två Dagars redaktör Frida Rosengren.

13-13.30 Vem startade kulturkriget och vad går det ut på?

De senaste åren har den offentliga debatten i Sverige allt mer kommit att domineras av så kallade ”kulturkrigsfrågor”. Samtal mellan Mattias Karlsson, grundare av den konservativa tankesmedjan Oikos och riksdagsledamot för Sverigedemokraterna samt Andreas Johansson Heinö, statsvetare, DN-kolumnist och förläggare på Timbro. Samtalet leds av Håkan Boström, ledarskribent på Göteborgs-Posten.

ANNONS

13.40 Annah Björk

Julen 2020 insjuknade frilansskribenten Annah Björk i covid 19. Sedan bara fortsatte det. Nu samtalar hon med bitr kulturchef Carl Petersson Moberg om ”Jag är inte här, det här händer inte”, en personlig reportagebok om postcovid.

14.00 Anders Nilsson berättar om Johan Falk

Johan Falk, Göteborgs meste polishjälte, har i år tagit steget från filmhjälte till romanfigur. GP:s filmredaktör Maria Domellöf-Wik samtalar med Falks fader, manusförfattare Anders Nilsson, i GP:s monter.

14.20 Magnus Haglund berättar

I den uppslagsrika essäboken ”Tecknen finns överallt” fångar författare och kritiker Magnus Haglund den förhöjda känslan i en riktigt bra konstupplevelse. I GP:s monter berättar Haglund, som också undervisar i essäskrivande, om boken.

14.40 Västkusten förr – historiska bilder med Kristian Wedel

Världens gång-redaktören Kristian Wedel presenterar roliga, halsbrytande och dramatiska historiska bilder från projektet ”Västkusten förr” – ett samarbete mellan mediehus, museer och bokförlag. I samband med bildvisningen signerar Kristian Wedel boken ”Göteborg 400”. Boken säljs till mässpris i GP:s monter.

15.00 Lydia Sandgren

2020 fick författaren och psykologen Lydia Sandgren Augustpriset för sin debut, Göteborgsromanen ”Samlade verk”. Möt henne i GP:s monter i ett inspirerat samtal med den mångförslagne Världens gångredaktören och Göteborgskåsören Kristian Wedel.

15.20 Hannes Meidal

I år utkom skådespelaren Hannes Meidals och dramatikern Jens Ohlins bok ”Hamlet (Macbeth)”. Deras nya versioner av Shakespeare speglar vår auktoritära, populistiska samtid. Här intervjuas han av GP:s kulturchef Johan Hilton.

ANNONS

15.40 Linda Skugge och Anna Nygren

Linda Skugge och Anna Nygren intervjuas av Jenny Högström om sin kommande, gemensamt skrivna diktbok "Utdraget jag skickade".

16.00 Lina Makboul

Journalisten Lina Makbouls bok om Metoo och reaktionerna på hennes reportage på Uppdrag granskning har gett oss tillfälle att revidera en turbulent period. Här pratar hon med GP:s Caroline Widenheim.

16.20 Jan Guillou

I romanen ”Eventuellt uppsåt: att döda ortens gangsters” återvänder Jan Guillou till sina båda superhjältar Erik Ponti och Carl Hamilton, som dras in i en härva där rikets säkerhet står på spel. I samtal med GP:s idé- och kritikredaktör Jenny Högström.

Fredag 29 september

11.20 Lo Dagerman

Stig Dagerman och Anita Björk – länge drog sig Lo Dagerman för att berätta om konstnärsparet och sina egna föräldrar. Sedan tog nyfikenheten överhanden. Här samtalar Lo Dagerman med Johan Hilton om sin bok ”Himlen nära”.

11.40 Joanna Rubin Dranger

”Ihågkom oss till liv” heter författaren och serietecknaren Joanna Rubin Drangers tecknade dokumentärroman som i år nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Rubin Dranger intervjuas av GP:s Jenny Högström.

12.00 Sjón

Isländske Sjón har många strängar på sin lyra och skriver både låtar, romaner och poesi. I år fick han Svenska akademiens nordiska pris och diktsamlingen ”Nattarbete” utkom på svenska. Här samtalar han med Jenny Högström. Obs. Samtalet är på engelska.

12.20 Sanna Samuelsson

GP-medarbetare och författare Sanna Samuelsson debuterade i höst med uppmärksammade ”Mjölkat”, en roman om en lesbisk kvinna som återvänder till den svenska landsbygden. Nu pratar hon om boken med GP:s Carl Petersson Moberg.

ANNONS

12.40 Vad är poängen med rättvisa?

Filosofen Bengt Brülde berättar för ledarredaktionens Adam Cwejman om boken ”Rättvisa”. Vilka rättigheter är att betrakta som okränkbara? Har vi en universell rätt till grundläggande välfärd? Och hur stor ojämlikhet kan vi tolerera?

13.00 Kommer riktig journalistik att kunna göra skillnad också i framtiden?

Hårda tider stundar för svenska medier när lågkonjunkturen drar in över landet och förutsättningarna för journalistiken förändras. Johan Hilton intervjuar GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist om de utmaningar och snabba förändringar som medievärlden står inför.

13.20 Jesper Högström

Efter en bejublad biografi om Tora Dahl har kritiker och författare Jesper Högström gett sig i kast med nationalskalden Gunnar Ekelöf. Här pratar Högström om sin Ekelöfbiografi ”Minnet och rädslan” med Världens gång-redaktören Kristian Wedel.

13.40 Jonas Gardell

Club Étoile i Stockholm 1971 är skådeplatsen för den folkkära författaren och komikern Jonas Gardells nya roman ”Fjollornas fest”. Här samtalar han med kulturchef Johan Hilton.

14.00 Västkusten förr – historiska bilder med Kristian Wedel

Världens gång-redaktören Kristian Wedel presenterar roliga, halsbrytande och dramatiska historiska bilder från projektet ”Västkusten förr” – ett samarbete mellan mediehus, museer och bokförlag. I samband med bildvisningen signerar Kristian Wedel boken ”Göteborg 400”. Boken säljs till mässpris i GP:s monter.

14.30 Lovisa Broström

Äntligen utkommer ekonomihistoriker och universitetslektor Lovisa Broströms bok ”Medelklassen – 200 år i samhällets mitt”. Broström berättar mer för Två dagarredaktören Ulf Roosvald.

14.50 Frida Beckman förklarar

Kan något gott komma ur postmodernismen? I sin nya bok reder litteraturvetare Frida Beckman ut begreppen kring en benämning som mest blivit ett slagträ i debatten. Vad är det egentligen vi pratar om? Och vad finns det att lära av postmodernismen?

ANNONS

15.10 Mikael Niemi

Tornedalen, människorna som gått före och naturen. Kring detta kretsar Mikael Niemis nya roman ”Sten i siden”. Här samtalar han om boken med GP:s Ulf Roosvald.

15.30 Nyhetsshowen

Kalle Berg, Linnea Rönnqvist och Fanny Wijk från GP:s prisbelönta podd Nyhetsshowen sammanfattar nyhetsveckan.

Lördag 30 september

10.40 Agneta Pleijel

”Sniglar och snö” är den tredje av Agneta Pleijels självbiografiska romaner och utspelar sig i 70-talets Stockholm, där Pleijel blir Sveriges första kvinnliga kulturchef. Det handlar om arbete och skrivande, men också om kärlek och sexualitet. Här samtalar hon med Maria Domellöf-Wik.

11.00 Magnus Sandelin

I boken ”Den omhuldade islamisten. Åren då radikaliseringen tog fart i Sverige” har Magnus Sandelin kartlagt de konservativa salafistiska nätverken. Vad har svensk beröringsskräck haft för betydelse? Magnus Sandelin intervjuas av Johan Hilton.

11.20 Jan Emanuel Johansson

Från en uppväxt i fattigdom via Robinson till politiskt engagemang, kroppsbyggande, skägg – och fett med pengar. Jan Emanuel berättar om sin bok ”Så var det med det” i ett samtal med Caroline Widenheim.

11.40 Åsne Seierstad

Tjugo år efter ”Bokhandlaren i Kabul” återvänder den norska journalisten Åsne Seierstad till Afghanistan. Men liksom Seierstad har talibanerna återvänt. Här pratar hon med Caroline Widenheim om boken ”Afghanerna”.

12.00 Johanna Bäckström Lerneby

Efter omtalade ”Familjen” utkommer nu journalisten Johanna Bäckström Lernebys nya bok ”Spelkungen”, som handlar om Sveriges första maffiarättegång. Hon intervjuas av Kristian Wedel.

ANNONS

12.20 Annika Norlin

I Annika Norlins romandebut ”Stacken” befinner sig en grupp människor utanför samhället – när en främling dyker upp. Här pratar hon med Carl Petersson Moberg.

12.40 Marcus Berggren

Komikern, författaren och GP-krönikören Marcus Berggren är mässaktuell med diktsamlingen ”Den lilla och den stora oron”. I samtal med Carl Petersson Moberg.

13.00 Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiri pratar med Jenny Högström om sin nya roman, den episka ”Systrarna”. Det handlar om tidens gång, men som alltid löper även familjerelationer och främlingskap som en röd tråd genom Khemiris oefterlikneliga prosa.

13.30 Västkusten förr – historiska bilder med Kristian Wedel

Världens gång-redaktören Kristian Wedel presenterar roliga, halsbrytande och dramatiska historiska bilder från projektet ”Västkusten förr” – ett samarbete mellan mediehus, museer och bokförlag. I samband med bildvisningen signerar Kristian Wedel boken ”Göteborg 400”. Boken säljs till mässpris i GP:s monter.

14.00 Alexandra Pascalidou

En av årets svenska böcker om frånvarande fäder är Alexandra Pascalidous reportagebok ”Var är papporna?” Här får förorternas frånvarande fäder såväl som barn till frånvarande fäder komma till tals.

14.20 David Lagercrantz

David Lagercrantz påbörjade sin yrkesbana som kriminalreporter. Nu är han aktuell med ”Memoria”, andra delen i sin deckarserie om Rekke och Vargas. David Lagercrantz intervjuas av Maria Domellöf-Wik.

14.40 Horace Engdahl

Finns det något sådant som gott och ont? Detta är frågan som ligger i botten i Horace Engdahls nya bok där spårvagnsresor tillbringas i samtal med filosofen David Hume. Horace Engdahl samtalar med Kristian Wedel.

ANNONS

15.00 Frihet och fruktan – var går gränsen för det fria ordet?

Tidigare riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh och forskaren Magnus Norell samtalar med Adam Cwejman om sommaren då yttrandefriheten i Sverige blev till en internationell säkerhetspolitisk fråga.

15.20 Mark Levengood

I sin nya bok utforskar Mark Levengood vänskapen – och berättar om både nya och gamla vänner på sitt oefterhärmliga vis. Kom och lyssna!

15.40 Frida och Tilda Boisen

”Aldrig släppa taget” är en självbiografisk bok om psykisk ohälsa, skriven av författare och journalist Frida Boisen och hennes 18-åriga dotter Tilda Boisen. Här pratar de med Maria Domellöf-Wik.

Söndag 1 oktober

10.40 Björn Hedensjö

Psykolog och författare Björn Hedensjö och ena halvan av podden ”Dumma människor” berättar om sin nya bok med forskning, knep och övningar som gör en omtyckt och förbättrar ens relationer. Han intervjuas av Johan Hilton.

11.00 Oscar Jonsson

Oscar Jonsson är forskare, doktor i krigsvetenskap och expert på rysk krigföring. I boken ”Hotet från Ryssland” berättar han hur vi bör förstå Ryssland och hur landet utgör ett hot mot Sverige. Här intervjuas han av Johan Hilton.

11.20 Rebecka Åhlund

Att växa upp i skuggan av en alkoholiserad far. Rota i gamla lådor och i sitt förflutna. Kring detta rör sig Rebecka Åhlund i sin nya roman ”Någon måste vattna tomaterna”. I samtal med Johan Lindqvist.

11.40 Marie-Louise Ekman

Om livet med – och efter – Gösta Ekman, skriver konstnären och författaren Marie-Louise Ekman i boken ”Jag tror jag går in i hans rum och öppnar en väska till”. Hon intervjuas av Johan Hilton.

ANNONS

12.00 Hynek Pallas

Det har nyss varit val i Slovakien. I ”Skotten i Slovakien” tecknar kulturskribent, filmvetare och författare Hynek Pallas en bild av hur nationen Slovakien formades och hjälper oss att förstå det som sker i landet i dag. Här pratar han med Johan Hilton.

12.20 Eva Ekselius

Judar i Berlin, Wien, Vilnius och Odessa mellan franska och ryska revolutionen är utgångspunkten för journalisten och författaren Eva Ekselius bok ”Vakna, mitt folk!”.

12.40 Bo Rothstein

Vad är grundbulten i ett demokratiskt samhälle? Tillit, menar Bo Rothstein, som i sin fackbok ”Grundbulten: tillit och visionen om en liberal socialism” kommer med ett anspråkslöst förslag för framtiden. I samtal med Kristian Wedel.

13.00 Judith Kiros

I sin nya diktsamling ”Det röda är det gränslösa” går diktjaget i dialog med en medeltida anakoret. Här möter Julian av Norwichs uppenbarelser dikter ur en samtid präglad av antidepp, döden och Försäkringskassan. I samtal med Jenny Högström.

13.20 Vigdis Hjorth

Familj och förljugenhet är välbekanta teman hos den norska författaren Vigdis Hjorth. I nya romanen hittar Paula, 15 år, en hög med gamla brev – och hennes bild på världen förändras. ”Femton år. Den revolutionära våren” heter boken. I samtal med Jenny Högström.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS