GP släpper podd om Håkan Hellström inför Ullevikonserten

I augusti river Håkan Hellström av inte mindre än fyra konserter på Ullevi. Nu släpper GP en podd om göteborgssonen. Utöver intervjuer med experter, kollegor och kända artister får du också höra aldrig tidigare spelade demos. Dokumentären ”Håkan Hellström från Jazzhuset till Ullevi” släpps den 20 juli.

ANNONS
|

Det har gått 22 år sedan Håkan Hellström släppte sin soloskiva ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”. I ett känt klipp från SVT:s ”Sverigereportaget” från 2001 besöktes en 27-årig Håkan Hellström i den 25 kvadratmeter stora studentlägenhet han då bodde i.

Många gånger har observationen gjorts, att unge Hellström i klippet drar undan gardinen och visar sin utsikt: Nya Ullevi. Han säger ”det är sådär uppmuntrande. Det är en cementkoloss som inte är så fin faktiskt”. Inte visste han då att den där scenen skulle bli hans – 2016 slog han publikrekord och konkurrerade ut självaste ”the boss” Bruce Springsteen.

ANNONS

Men hur gick resan dit egentligen? Och var är Håkan Hellström i dag?

De frågorna har GP försökt besvara i en helt ny podcast, ”GP Dokumentär: Håkan Hellström från Jazzhuset till Ullevi”.

Podden går igenom den persona som vuxit fram kring artisten liksom hur hans låttexter utvecklas. Allt från de många kvinnoporträtten till den romantiserade bilden av olycklig kärlek och en längtan efter något annat.

Pandemin påverkade arbetet

Arbetet med podcasten började 2019 och planen var då att dokumentären skulle publiceras i samband med Hellströms Ullevikonserter 2020. Som bekant kom det en pandemi mellan som lamslog världen – och tvingade i stort sett alla kulturevenemang att ställas in eller flyttas fram.

Men sommaren 2022 är det mesta tillbaka och konsertsommaren fullkomligt tindrar av livemusikens ljusglimtar.

– När vi fick reda på att sommarens spelningar skulle bli av började vi med arbetet igen. Vi har träffat bland andra musikjournalisten Annah Björk, gitarristen Simon Ljungman, Tomas von Brömssen, och Lars Nilsson som är producent till Håkan Hellström, säger Isabella Persson som själv också är producent, men för GP:s podcasts.

I dokumentären avhandlas många ämnen. Bland annat hur Håkan Hellströms musik utvecklats och förändrats under årens lopp. GP Kulturs reportrar Fanny Wijk och Johan Lindqvist har intervjuat många människor nära artisten.

ANNONS

– Vi pratar mycket om hans resa till Ullevi. Hur det gick till att ta sig in på den scenen som svensk artist. Det är ändå en stor grej som man kan glömma av, säger Isabella Persson, som är den röst som guidar lyssnaren genom dokumentären.

Den allra första svenska artisten som spelade på Ullevi var Robert Wells med ”Rhapsody in rock” 2002. Första svenska bandet som sålde ut Ullevi var Gyllene tider 2004. Hellström gjorde premiär på Ullevi 2014.

Programledaren: ”Extremt folklig”

Liksom för många artister, ljudtekniker och konsertarrangörer, har de senare åren fyllts av en vals mellan nytänd förhoppning, och att åter behöva backa. Det drabbade även arbetet med podden.

– Det svåra har varit den långa processen, att det blev en paus, säger Isabella Persson.

Varför behövs det en podcast om Håkan Hellström?

– Han har blivit så extremt folklig. Han kanske inte var det från början men på något sätt vände det och nu har en så stor publik.

Podden går att lyssna på där poddar finns liksom på gp.se/dokumentär från den 20 juli.

Till konsertsommaren

LÄS MER:Karaktärerna i Håkan Hellströms låttexter

LÄS MER:40 år av konserter på Ullevi

LÄS MER:Här är artisterna på Göteborgs kulturkalas 2022

LÄS MER:Rekordung publik när Laleh firar sin födelsedag på Ullevi

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS