Gitte Ørskou, överintendent och chef för Moderna museet, fotograferad 2019 framför en skulptur av Niki de Saint Phalle.
Gitte Ørskou, överintendent och chef för Moderna museet, fotograferad 2019 framför en skulptur av Niki de Saint Phalle. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Moderna muséet ratar Lars Vilks omtalade rondellhund

Tongivande konstkritiker har uppmanat Moderna muséet att köpa in Lars Vilks kontroversiella Muhammedteckningar. Museichefen Gitte Ørskou håller inte med. I en debattartikel i Sydsvenskan menar hon att verket ”grundar sig på hatisk och kränkande ikonografi”.

ANNONS
|

I en debattartikel i fredagens Sydsvenska Dagbladet beklagar Gitte Ørskou, överintendent och chef för Moderna museet, konstnären Lars Vilks hastiga bortgång.

Inget inköp aktuellt

Samtidigt förklarar hon varför Moderna muséet inte kommer att köpa in hans kontroversiella Muhammedteckningar.

LÄS MER:Konstnären Lars Vilks är död

Efter den tragiska bilolyckan tog diskussionen ny fart om vad som ska hända med Lars Vilks omtalade verk från 2007. Tongivande konstkritiker har höjt sina röster och uppmanat Moderna muséet att köpa in verket.

”Det kommer vi inte att göra” slår Gitte Ørskou fast, och förklarar varför:

”Det är bortom allt tvivel att teckningarna görs som en medveten provokation med avsikt att skapa spektakel i en tid som var och är starkt präglad av xenofobi och islamofobi. Att de mycket riktigt blivit som en magnet för hat och hot, diskussion och debatt gör dem absolut till ett intressant fenomen av sin tid – men det gör dem inte automatiskt till intressant konst.” skriver hon bland annat.

ANNONS

”Saknar mer sofistikerad form”

Formen för Vilks verk är inte heller nyskapande eller konstnärligt intressant i sig, menar museichefen.

LÄS MER:Lars Vilks livvakt höll tal för mig på Kometen

”Att konst testar gränser, skapar debatt och provocerar är inte nytt. Jämfört med andra provokationer – som Andres Serranos ”Piss Christ”, Maurizio Cattelans ”La Nona Ora” eller till och med Christoph Schlingensiefs ”Foreigners out! Schlingensiefs container” – saknar det också en mer sofistikerad form eller uttryck. Verket uppmärksammar oss inte heller på något nytt om världen utan cementerar motsättningar som vi tyvärr redan känner till allt för väl. Argumentet att allt runt teckningen blir till konstverket och därför gör det intressant är ett enkelt sådant, men inte heller övertygande.” skriver hon bland annat.

Det förvånar henne att flera tongivande konstkritiker ”så tvärsäkert” tycker att det är självklart att inkludera ”ett verk som grundar sig på hatisk och kränkande ikonografi” i Moderna museets samling.

Lars Vilks redan representerad

Gitte Ørskou poängterar att Lars Vilks har varit representerad i Moderna museets samling ända sedan 1980, samma år som han började bygga Nimis och senare Arx på Kullaberg.

LÄS MER:Det publikdragande verket Nimis riskerar att förfalla

”Han utropade 1996 platsen som den självständiga nationen Ladonien och placerade senare stenskulpturen Omfalos som dess mittpunkt. Efter en utdragen rättsprocess rörande konstverkens placering bortfördes Omfalos av Kronofogdemyndigheten. Sedan 2003 finns detta centrala verk i Moderna museets samling och utgjorde navet för en utställning året därpå.” skriver överintendenten.

ANNONS

Hon diskuterar gärna konsten vidare och leder Moderna museet i en offentlig debatt om konstens roll i samhället, skriver hon. Men tillägger att ”det innebär inte att jag vill att Moderna museet förvärvar allt som är värt att diskutera eller har skapat uppmärksamhet.”

Gitte Ørskou menar att Lars Vilks är ”en intressant konstnär” men tycker samtidigt inte att ”Muhammedteckningarna är hans stoltaste ögonblick”. I stället är hon bekymrad över att diskussionen om just det verket riskerar att helt överskugga resten av hans konstnärskap, resonerar hon i Sydsvenskan.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS