Micael Bindefelds kritik mot kändisuppropet för Gaza

Flera kändisar möttes av kritik för att vara ensidiga när de skrev på uppropet om att häva Israels blockad mot Gaza. Nu sällar sig festfixaren Micael Bindefeld till kritikerna.
– Inte någonstans i uppropet nämns Hamas fruktansvärda terrorangrepp eller gisslantagandet, säger Bindefeld.

ANNONS
|

Det var i fredags som närmare 150 kultur- och sportpersonligheter skrev under uppropet #vikräver. I uppropet krävde bland andra Pernilla Wahlgren, Miriam Bryant, Thomas Stenström, Camilla Läckberg, Farah Abadi, Anna Book och Stellan Skarsgård att blockaden av mat, medicin och vatten till Gaza skulle upphöra och att all civilbefolkning skulle skyddas.

”Den senaste veckan har vi bevittnat ett fruktansvärt våld som fort eskalerat och lett till en humanitär katastrof som fortfarande pågår. Och vi står inte ut” stod det bland annat i uppropet som spreds på sociala medier.

Kändisarnas ställningstaganden möttes snabbt av kritik i kommentarsfälten för att vara för ensidiga, vilket GP tidigare rapporterat om.

ANNONS

Nu reagerar också Micael Bindefeld. I en story på Instagram skrev festarrangören under måndagen:

”Jag noterar att ett antal svenska kulturpersonligheter förfasas över våldet i Mellanöstern ’den senaste veckan’. Det gör jag också. Jag noterar att de vill ha fred. Det vill jag också. MEN de nämner inte med ett ord det som hände innan ’den senaste veckan’.”

”Infamt upprop”

Det är framförallt just uttrycket ”senaste veckan” i texten som Bindefeld reagerar på, säger han när GP ringer upp.

– Det betyder att de helt raderar bort händelserna som initierade den nuvarande situationen. Terrororganisationen Hamas nämns inte en enda gång. De 220 civila israeler, kvinnor, bebisar, barn och åldringar som sitter som Hamas gisslan i Gaza nämns över huvud taget inte. Inte heller nämns Hamas bestialiska terrorangrepp den 7 oktober, säger Micael Bindefeld.

Han kallar uppropet ”infamt” och menar att det bidrar till ett ”förringande av judiska liv”. Som offentlig person har man ett ansvar att sätta sig in i saker innan man skriver under ett färdigformulerat upprop, säger han. Särskilt i en så infekterad och polariserad tid som vi just nu lever i.

Micael Bindefeld, som själv är av judisk börd, delar varje år ut ett stipendium från sin stiftelse till minne av Förintelsen.
Micael Bindefeld, som själv är av judisk börd, delar varje år ut ett stipendium från sin stiftelse till minne av Förintelsen. Bild: Christine Olsson/TT

– Jag har full respekt för och uppskattar verkligen att människor är engagerade och bryr sig om sin omvärld. Ingen behöver tycka som jag. Men det här är ett så flagrant sätt att spä på såväl hat mot landet Israel som att öka antisemitismen som redan florerar i Sverige.

ANNONS

De skriver ju visserligen att våldet ska stoppas i både Palestina och Israel och att de fördömer allt våld mot civila? Kan man inte tolka det som att släppa gisslan ingår där?

– Jo, man kan säkert tolka texten som man vill. Men det var ändå Hamas terrorangrepp som initierade just den nuvarande konflikten. Och då borde det självklart ha nämnts i en mening.

Känner flera som skrivit under

Bindefeld säger vidare:

– Att se bilder på det som just nu händer i Gaza är såklart fullständigt fasansfullt. Jag hade önskat att de här kändisarna hade tagit sig tid att sätta sig in i de senaste två, tre veckornas händelser innan de skrev under det här uppropet.

På den här listan finns flera kändisar som brukar komma på dina fester och som du träffar i ditt yrkesliv. Kommer er relation att påverkas av det här?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror faktiskt att relativt få av dem var medvetna om vilka händelser som uteslutits ur texten eller också tänkte de sig helt enkelt inte för. Några av dem jag har pratat med efteråt har varit djupt ångerfulla och tyckt att det varit genant att de inte satt sig in i ämnet. De fick helt enkelt en färdigformulerad text i telefonen och frågan ”Är du med?”. Då är det såklart lätt att tacka ja.

ANNONS

LÄS MER:Kändisar kritiseras för ensidigt upprop för Gaza

LÄS MER:Kulturarbetare avbokas efter Israelkritik

LÄS MER:Micael Bindefeld ångrar ingenting

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS