Kändisar kritiseras för ensidigt upprop för Gaza

Pernilla Wahlgren och Camilla Läckberg är bland de 150 svenska kulturpersonligheter som kräver att Israels blockad av Gaza upphör. Men nu får de hård kritik för att vara alltför ensidiga i sina sympatier.

ANNONS
|

Uppropet började spridas på Instagram under fredagen.

Högst upp på kravlistan står att det outhärdliga våldet ska stoppas. Därefter kräver uppropet bland annat att blockaden av mat, medicin och vatten till Gaza ska upphöra och att civilbefolkningen ska skyddas. Världshälsoorganisationen (WHO) varnade redan på måndagseftermiddagen att det bara återstod ”24 timmar av vatten, elektricitet och bränsle” i Gaza innan en ”verklig katastrof” skulle inträffa.

Närmare 150 kulturpersonligheter har skrivit under uppropet #vikräver. Bland dem återfinns skådespelare, programledare, musiker och författare. Miriam Bryant, Bianca Ingrosso, Stellan Skarsgård, Farah Abadi, Camilla Läckberg, Mia Skäringer, Pernilla Wahlgren och John Guidetti är några av namnen på listan.

ANNONS

Närmare 3 800 personer, merparten civila, har dödats i Gaza sedan kriget mellan Israel och Hamas inleddes. Det efter Hamas terrorattacker mot Israel den 7 oktober då minst 1 400 israeler, merparten civila, mördades och 200 personer togs till fånga och fortfarande sitter kidnappade i Gaza, vilket uppropet överhuvudtaget inte berör. Inga krav riktas till exempel mot att de kidnappade israelerna ska friges.

Det har fått flera personer att reagera och ifrågasätta kulturpersonligheternas engagemang, inte minst på Pernilla Wahlgrens Instagram.

”Ni kräver inte att gisslan ska släppas,, bland dem spädbarn och förintelseöverlevare?” skriver en man. ”Stå upp för Israel! Det är terrorister som styr Gaza” skriver en annan. ”Var höll ni hus när Hamas slaktade judar?” skriver en tredje.

På Camilla Läckbergs Instagram noterar en person att uppropet fokuserar på ”den senaste veckan” trots att det var två veckor sedan som Hamas genomförde sin terroraktion mot civila israeler.

”Är det endast ’den senaste veckan ni bevittnat ett fruktansvärt våld’. Ni bevittnade inte ett fruktansvärt våld den 7 oktober eller? Om ni på allvar menar att ni tar avstånd från våldet på båda sidor kan ni inte utelämna det fruktansvärda våldet från Hamas”.

Även Kodjo Akolor, Robin Bengtsson och Samir Badran, som publicerat uppropet på sin Instagram, får kritik för det ensidiga innehållet.

ANNONS

LÄS MER:Det är viktigare än någonsin att inte dra snabba slutsatser

LÄS MER:Zara Larsson backar efter kritiserat Palestina-inlägg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS