Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Zazzis bröd med nötter samt lite chokladknep

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept.

Hej Alexandra!

Har du något förslag på vad man kan äta till frukost och typ av fikabrödtyp utan socker och inget mjöl eller gluten?

Hälsar

Hälsofreaken

Hej bästa hälsofreak!

Många är vi som hakar på trenden att minska mjöl och sockerprodukter i kosten. Själv har jag kört det i ett och ett halvt år nu och märker att det är lättare att hålla vikten och att jag har mer energi än innan. Jag tror inte att det bara är maten som är anledningen, jag tränar regelbundet och har dragit ned på vin. En medveten kost bidrar till en bättre hälsa är jag personligen övertygad om.

Men med det sagt så talas det ofta hur vi ska äta för att vår kropp skall få det optimala bränslet. Det alla är fullständigt överens om är att grönsaker är extremt bra och rökning är förkastligt. Allting däremellan kan diskuteras. Min ståndpunkt är att i vardagen leva efter mina egna uppsatta riktlinjer och ibland busa till det när det är fest.

Här är ett enkelt recept på bröd med nötter och torkad frukt. Vill du ha det mindre sött så minska på frukten. Det är gott att rosta och går utmärkt att frysa. Frys gärna ned i skivor så kan du rosta dem direkt. Dubbla gärna receptet så finns det mer att plocka fram.

Frukt- och nötbröd

Ger en limpa

• 1 dl hasselnötter, hacka grovt

• 0,5 dl mandelmjöl

• 1,5 dl glutenfritt havremjöl

• 1 dl sojamjöl

• 2 msk fiberhusk

• 2 tsk bikarbonat

• 1 tsk salt

• 1 dl hela chiafrön

• 1 dl grovt hackade, torkade fikon, russin eller dadlar

• 2 ägg

• 2,5 dl filmjölk

• 1 brödform

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Rör samman hasselnötter, mandelmjöl, havremjöl, sojamjöl, fiberhusk, bikarbonat, salt och chiafrön. Rör sedan i fikon, lätt vispade ägg och filmjölk.

Fodra en brödform med ugnspapper och häll i smeten, ställ in i mitten på ugnen cirka 55–60 minuter. Känn med sticka att det är färdigt. Låt svalna i formen tills det är redo att serveras.

Väldigt gott med ost och smör eller med en färskoströra. Blanda keso med örter och fint hackad rödlök och lägg på toppen av rostad nötbröd med några skivor avokado emellan.

Hej Alexandra!

Måste man temperera choklad på sten för att det skall bli bra resultat och hur gör man?

Hej hej från Stina L

Hej Stina!

Jag är ingen konditor, så handen på hjärtat är jag ingen expert på chokladtemperering. Misstänker att du gör lite mer avancerade chokladkreationer eftersom du frågar om temperering. Att temperera chokladen innebär att man försiktigt värmer chokladen till rätt temperatur för att den sedan skall bli mer följsam och stelna på ett sätt så att det behåller sin glans och färg. Det är olika temperaturer beroende på vilken typ av choklad; vit, mjölk- eller mörk choklad. Man behöver inte ha en marmorskiva utan det går att värma till rätt temperaturer på vattenbad, skaffa dig en bra mattermometer för att det inte skall bli för varmt. Choklad är känsligt och det är en rad olika saker som kan sätta krokben. Att köket du arbetar i är för varmt, att du rört lite för ofta att luften är fuktig i köket med mer. Men ge inte upp, det är en vansinnigt rolig skapande process. Det är ett hantverk och därför perfekt för en kurs. Medborgarskolan, kurser.se eller privata aktörer brukar ge dessa. Man kan även läsa mera i böcker eller titta på lärofilmer på nätet. Där får du se många tricks och lära dig olika metoder.

Är man chokladfantast är det definitivt värt att fördjupa sina kunskaper i chokladens underbara värld. En bra matlagare är aldrig fullärd, nu blev sugen att gå en kurs jag också. Tack för det Stina!

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.