Vegansk studentbuffé med Gaspacho

Alexandra Zazzi tipsar om veganska bufférätter och bjuder på ett Gaspachorecept.

ANNONS
|

Hej Alexandra Zazzi!

Jag skall ha trädgårdsparty och vill ha ett bra recept på den spanska tomatsoppan. Är det något du kan tipsa om kanske?

Tacksamma hälsningar Petra

Hej Petra!

Jag älskar Gazpacho som den goda soppan heter. Den är läskande, mättande god och nyttig. Den är faktiskt även en bra ensamrätt. Jag brukar ha en karaff i kylskåpet och snabbt mixa upp för att få lite luft i den och sedan njuta till lunch eller middag. Några bitar fetaost och rostade pumpafrön på toppen och den blir lite matigare. Ibland kan jag även ha den vid sidan av ett grillat kycklinglår. Här kommer recept på den traditionella soppan, men jag har lekt lite och toppar den med en hemgjord vin och chilisorbet. Tycker du att det är för mycket att göra en egen sorbet kan man fuska lite, köpa en riktigt god, syrlig citronsorbet och röra i mousserande vin och hackad chili. Servera sedan på soppan genom att ta en sked av sorbet och lägga direkt i med sked och allt. Använd gärna gamla moccakoppar att servera i. Finns att köpa second hand för en billig peng, det är bara charmigt om de är omaka om du skall servera till många. Lycka till med festen!

ANNONS

Alexandra

Gazpacho

För 6-8 personer

• 400 g (1 burk) hela, skalade burk tomater av hög kvalitet

• 1-2 klyftor vitlök

• 2-3 färska, mogna tomater

• 15 blad basilika

• 2 tsk hackad färsk oregano

• 2-3 msk olivolja

• 0,5 gurka

• 1 skiva bröd, helst lantbröd, 2 dagar gammalt

• 1 msk vinäger, vitvin

• 1 selleristjälk

• 1 skalad schalottenlök

• 1 tsk tabasco, smaka av med

• 3 dl grönsaksbuljong, kall från tärning eller egengjord

• salt och peppar efter smak

• lime att smaka av med

Chilisorbet:

• 3 dl torrt mousserande vin

• 2 msk glukos

• 1 dl vatten

• 2 msk citronsaft

• 2 äggvita, lättvispad

• 1 spansk peppar, finhackad utan kärnor och membran.

Gör gärna så här:

Chilisorbet:

Häll vinet i en kastrull, låt sjuda 10 minuter. Låt svalna och ställ in i kylskåp i 1 timme. Rör i övriga ingredienser och lägg i glassmaskin. Om du inte har en maskin rör om var 5-10 minut tills den blivit fast. Servera som en kula på toppen av soppan.

Soppan:

Blir godast om du gör den dagen innan. Skala och grovhacka gurkan och schalottenlöken, sellerin och vitlök. Dela tomaterna. Bryt brödet i bitar och lägg ingredienserna i mixer, mixa slätt. Ställ in i kylskåp över natten. Vid servering mixa med 1 dl krossad is, smaka av med lime, tabasco och salt och peppar. Servera med chilisorbet på toppen.

ANNONS

Hej Alexandra!

Jag har lovat att hjälpa en väninna med att ordna en studentbuffé till en studentska som är vegan! Trots att det kommer flera äldre släktingar som är skeptiska till vegansk mat skulle vi vilja att det mesta av buffén skall kunna ätas av studenten! Har du förslag på några festliga bufférätter som alla skulle bli nöjda med?

Hälsningar Agneta Nilsson

Hej Agneta!

Detta är en högaktuell fråga så därför tänkte jag lägga in den i dagens spalt och samtidigt flagga för att i nästa veckas spalt prata ännu mera om buffémat. Jag efterlyser även frågor i detta ämne så skicka gärna in till mig om ni har särskilda frågor om student- och sommarbufféer så kommer det fler recept nästa vecka.

Veganbufféförslag:

• Grillad grön sparris med rostade pinjenötter, citron och svartpeppar.

• Vit sparris med vegan­majonnäs, citron och rostade pumpafrön.

• Gazpacho (se recept ovan).

• Rostade skivor av sötpotatis med ostfri pesto (gör en vanlig pesto men utan osten).

• Grillade skivor aubergine med kräm av soltorkade tomater, tabasco, vitlök och olivolja (mixa ingredienserna till krämen och klicka på).

• Falafel med humus.

• Färska rödbetor i paket.

• Kokt Potatis i örtolja

ANNONS

• Focacciabröd med oliver och lök.

Hoppas detta hjälper dig lite. Du kan även om du önskar sätta ut små skålar med hyvlad parmesan och kanske en bricka med ostar för att fylla ut för de som kan sakna den smaken.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla mat@gp.se

ANNONS