Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Traktörpannor och japanska pannkakor

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept.

Hej Alexandra!

jag har nyligen bott på ett hotell i Tokyo där vi fick tjocka pannkakor, typ amerikanska men mycket krämigare och högre. Såg nästan ut som en degig muffins. Väldigt gott. Hur gör man dem?

Hälsningar Åsa

Hej Åsa!

Jag misstänker att du har ätit fluffy japanese pankakes. Serverades de möjligen med körbärssirap? Även ibland med lönnsirap. Jag tror att jag prickar rätt med detta recept. Lite pyssligt och du behöver 2–4 stycken utstickare som form. Jag har provat att göra dem i muffinsform men det blir inte lika krämigt. Utstickare kan du skicka efter på nätet eller köpa i affärer där man har bageriutrustning. Utstickare är rostfria, höga ringar som även används att stansa ut kakdeg, bröd med mer.

Här kommer receptet:

Japanska pannkakor, tjocka

• 2 äggulor

• 2 msk socker

• 1,5 dl mjölk

• 1,5 dl vetemjöl

• 1 tsk bikarbonat

• 3 äggvitor

• 1 tsk socker

• 1 krm citronsaft

• smör att smörja med

• 2–4 utstickare, 6–8 cm i ­diameter och minst 3 cm höga

Gör gärna så här:

Vispa upp äggvitan till ett hårt skum med 1 tsk socker och 1 krm citronsaft.

I en ny bunke, vispa upp äggula, socker hårt, vispa sedan i mjölk, mjöl och bikarbonat. Vänd sist i med hjälp av en slickepott den vispade äggvitan. Smörj utstickarna med smöret.

Tag en non-stick stekpanna och ställ utstickarna i den, sätt på spisen på lägsta värmen, häll smet i utstickarna så att det fylls till 3 fjärdedelar. Sätt lock på pannan och låt stå på spisen i cirka 10 minuter. Tag en stekspade, lossa försiktigt och vänd alla pannkakor med formen fortfarande på. Stek under lock i ytterligare 5 minuter. Tryck ut på tallrik så att formen släpper och servera genast med körbärssirap och bär.

Och nu till lite utrustningsfrågor. De sista veckorna har det ramlat in två frågor om kastruller. Kul, det tackar jag för. Fortsätt gärna att skriva in och vara vetgiriga på [email protected]

Hej!

Jag läste receptet på köttfärslimpa i torsdagens HN 16/1. Där skulle man använda en rundbottnad kastrull till såsen. Vad menas med det? Ska den vara rund som en boll? Går det inte med en vanlig platt, rund som passar på en vanlig spis?

Hälsningar Sigbritt

Hej Sigbritt!

Vi kockar är väldigt förtjusta i en speciell kastrull som kallas sauteusepanna eller sauteusekastrull. Det är franska och betyder ungefär skaka runt. Att den är rundbottnad innebär att den inte har raka kanter inuti som de flesta vanliga kastruller. Den påminner mer som en mindre wokpanna. Detta är väldigt behagligt när man rör ihop en sås. Pannan kan förstås även användas till andra saker som att steka, bryna grönsaker, kött med mer. De görs oftast i rostfritt stål.

Hej Alexandra!

Varför heter det traktör­panna?

Undrar nyfiken i en strut

Hej du vetgiriga!

Kul fråga. En traktörpanna har just det som en sauteusepanna inte har, raka, höga kanter och ett lock. Det lustiga är att vi var några kockar för många år sedan som satt och spekulerade i de olika namnen på kokkärl. Traktörpannan var det som vi dröjde kvar mest vid. Vad vi kom fram till var att den kallas traktör för att det var en panna med lock som väldigt smidigt kunde ställas fram på bordet av värden (traktören) vid enklare middagar. När kopparkastruller var populärt hade många just snygga traktörpannor med lock och ställde fram på bordet. Det kanske finns andra förklaringar till detta jag inte är medveten om så jag slänger ut frågan i etern om någon av er läsare vet något mer i saken.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.