Köttfärssås finns i många olika versioner. Den rätt som många i alla fall tänker sig är originalet att ha ihop med pasta är Ragu alla Bolognese (Ragu från Bologna).
Köttfärssås finns i många olika versioner. Den rätt som många i alla fall tänker sig är originalet att ha ihop med pasta är Ragu alla Bolognese (Ragu från Bologna). Bild: Emanuel Ekström

Snabb köttfärssås á la Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt bjuder delar hon med sig av ett recept på snabblagad köttfärssås.

ANNONS

Hej!

Ända sedan jag började laga mat har jag alltid tyckt att jag varit bra på att laga köttfärssås. Jag pratar egentligen inte om en bolognese så som man gör den i Italien, men en riktigt god svensk köttfärssås. Nu har jag tappat bort mig själv och det blir inte så gott längre. Ungarna käkar gladeligen pasta med köttfärssås både på förskolan och på restaurang, men ratar allt som oftast den jag lagar hemma.

Har du något enkelt recept på köttfärssås? Vad är nyckeln till att det ska smaka bra på riktigt? Och har du någon aning om vad jag kan göra för fel? Tänk bara på att jag som småbarnsförälder sällan har tid att ägna mig åt alltför avancerad matlagning.

ANNONS

Stort tack!

Arvid i Mölndal

Hej Arvid!

Det finns nog lika många köttfärssåser i världen som det finns pastaälskare. Det kan vara lite svårt för mig att veta vad du kan tänkas göra för fel så jag börjar med att ställa några frågor som du kan ställa till dig själv. Har du ändrat på något i ditt recept på sistone? Har du köpt ny pastasort eller nya märken av råvarorna som inte smakar som de du är van vid? Eller är kanske dina barn i den åldern att de ifrågasätter det du lagar? Barn kan ju få för sig att testa sina föräldrar i perioder. Om du inte har ändrat något och du tycker att såsen är god så är den troligtvis god. Det är kocken som är chef i sitt kök, ha ha!

När det gäller den svenska varianten av köttfärssås så är det inget som brukar springa in i mitt kök. Mina italienska gener slår bakut vid tanken på ketchup till pasta. Med det sagt så vet jag att många använder det och tycker det är gott. Så jag tänker inte döma. Vad jag förstår (ni får skriva in om ni har andra åsikter) så steker man gullök och köttfärs, vänder i krossade tomater och ketchup och sedan vitlökspulver och malen peppar och oregano, paprikapulver, chilipulver eller andra kryddor. Vissa slår i en skvätt grädde för att göra det lite krämigare.

ANNONS

Här kommer mitt snabbrecept på köttfärssås. Jag använder matberedare med knivtillsats för att spara tid och jag använder även hela skalade tomater för att jag tycker de är godare. Hemligheten är en stekpanna och en såskastrull, spisen gör jobbet men du sköter tekniken. Med detta sagt finns det inget som slår en äkta Bolognese, tillagad med kärlek och kokad länge på alla konsters vis.

Snabb köttfärssås á la Zazzi

(4 personer)

• 1 liten morot

• 1 stjälk selleri

• 1 liten gullök

• 1 vitlöksklyfta

• 2 msk olivolja

• 1 msk smör

• 2 burkar hela skalade tomater

• 250–300 g köttfärs, blandfärs, nötfärs eller vegofärs efter smak.

• 2 tsk salvia, torkat (eller annan valfri ört)

• Salt och svartpeppar

Gör gärna så här:

1. Skala morot och lök. Skölj av selleri. Skär i grova bitar och lägg i matberedare med knivtillsats. Pulsera till någorlunda finfördelat, men kör inte länge.

2. Lägg smör och olja i en stekpanna, smält smöret och lägg i grönsakshacket. Bryn utan att få färg i 8–10 minuter.

3. Lägg nu tomaterna i samma behållare som grönsakerna låg i och finfördela med matberedaren. Lyft grönsakerna av från värmen (behåll stekpannan) och ös ned lökhacket i en större kastrull. Häll i tomaterna och sätt på medelvärme att sjuda.

ANNONS

4. Tag köttfärsen och stek tills det får färg i stekpannan (tillsätt eventuellt en skvätt olja), salta och peppra och strö över torkade kryddor. Häll sedan i grytan.

5. Låt sjuda så lång tid du har på dig innan familjen börjar gnaga på dig, rör om då och då, smaka av med salt och peppar och servera till kokt pasta med riven parmesan på toppen.

Gör gärna på italienskt vis genom att koka pastan med tuggmotstånd kvar (al dente) och sedan hälla av i durkslag (spara lite pastavatten) och hälla pastan i kastrullen på spisen, vänd ihop, smaka av en gång till och häll på lite pastavatten. Servera.

LÄS MER:Två ljuvliga recept med knaperstekt salsiccia

LÄS MER:Här är recepten och maten som ska trenda 2021

LÄS MER:Familjen Malmer äter sig igenom världen tillsammans

ANNONS