Grönsaker på ett fat och en skål salsa verde.
En salsa verde kan till exempel serveras som dipp med grönsaker Bild: Leif R Jansson / TT

Smakrika salsan som är en C-vitaminbomb

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt berättar hon om näringsämnena i restmat – och bjuder på ett recept på salsa verde.

ANNONS
|

Hej Alexandra!

Kan du hjälpa mig med svar på frågan: rester – är de värdelösa ur näringssynpunkt?

Förr hade jag en hel stor familj att laga mat åt. Numera är vi två pensionärer som inte äter så stora portioner. Men min matlagning hänger liksom inte med. När jag gjort en gryta eller en soppa så står jag där med en mängd som motsvarar två vuxna och tre tonåringar. Alltså: det blir rester. Ibland fryser jag in (men hur är det med näringsvärde då – avkylt, nerfryst och sedan uppvärmt)? Ibland sparar jag i kylen, mikrar till exempel soppan och serverar den nästa eller nästnästa dag. Men har grönsakerna i soppan något näringsvärde då?

ANNONS

Jag brukar "trösta" mig med tanken att restaurangmat väl inte heller serveras exakt när den är nylagad – visst måste den vara förpreparerad och i viss mån uppvärmd? Och då är det kanske inte så mycket sämre med mina hemlagade rester?

Med hälsningar från köket i Halmstad!

Kathinka Lindhe

Hej Kathinka!

Oj, vad jag känner igen mig i det problemet! Jag är också ett litet hushåll men kan inte för bästa viljan i världen laga små portioner. Med det sagt så blir inte maten värdelös när den kyls ned och värms upp och du har rätt i att man inom restaurang förbereder en del av maten, dels för att smakerna skall sätta sig och dels för att hinna med serveringen av densamma.

Svaret på näringsvärdena är ganska komplext och det är olika för olika näringsämnen. Ja, vissa mineraler och vitaminer – som till exempel C-vitamin – är känsliga för kokning och uppvärmning medan andra antioxidanter blir lättare för kroppen att ta upp. Och detta sker oftast redan i första tillagningen, långkoket eller grillningen.

En intressant antioxidant är lycopen som finns i tomater. Lycopen är en så kallad växtkarotenid och man har sett att den har många positiva egenskaper för att skydda vår kropp mot åldrande och vissa sjukdomar. Det spännande med denna antioxidant är att kokade tomater innehåller otroligt mycket högre mängder lycopen än råa tomater.

ANNONS

Även många rotfrukter blir bra av kokning och nedkylning. Potatis må tappa en hel del vitaminer vid kokning men utvecklar en stärkelse som är nyttig för våra tarmar och ger en hög mättnadsgrad. För att behålla mer C-vitamin kan man lägga rotfrukter i redan kokande vatten, då har man hindrat vissa enzymer som bryter ned vitaminer att göra just detta.

Jag älskar att ha färdig mat hemma, då vet jag att den maten jag serverar innehåller råvaror jag valt med kärlek.

Dessutom äter jag inte snabb onyttig mat för att jag inte orkar laga mat. Jepp, även vi matpassionerade kan vilja skippa matlagningen ibland. Så även om vissa näringsämnen går förlorade vinner jag ekonomiskt, smakmässigt och totalt även näringsmässigt på att laga mat på rester.

Min lösning är att kyla eller frysa ned, värma på till middagen och toppa med nya färska grönsaker eller örter. Det blir vackert för ögat också.

Här kommer recept på en c-vitaminbomb. Den är snabb att göra och skapar stordåd i smaker och för kroppen med en sked eller två på den varma grytan, rostade rotfrukter eller soppan. Dessutom är den god att doppa bröd i som snacks.

Salsa verde

• 5 stjälkar persilja

• 2 msk citron, färskpressat

ANNONS

• 1 liten vitlöksklyfta

• 1–2 sardeller (valfritt)

• 1 msk små kapris

• 3 msk dl god olivolja

Gör gärna så här:

Mixa samman alltihopa i matberedare eller finhacka med kniv och rör ihop. Smaka av med salt (brukar inte behövas) och peppar. Servera samma dag för att vitaminerna skall vara så krispiga som möjligt.

LÄS MER:Husmorstips: Så håller du borta fukten från torra råvaror

LÄS MER:Fyra festliga såser till fisken

LÄS MER:Bästa skåpmaten som håller länge

ANNONS