Skållad mandel och förädlade rester av ris

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt ger hon råd om vad vi kan göra med ris och pasta som blivit över. Och blir mandelmassan bäst av skållad mandel?

ANNONS
|

Hej Alexandra,

Jag får ofta ris och pasta över efter matlagningen. Tips på hur jag kan använda dem?

Tack på förhand,

Annika

Hej Annika,

Jag älskar att ha överblivna gryn kvar till dagen efter. Det blir snabbmat på så många olika sätt.

3 tips på hur du kan återanvända ris:

1. Gör en kall rissallad. Blanda kokt ris med tonfisk på burk, hackad kapris, hackad rödlök, några fint skurna cocktailtomater och en vinägrett på olivolja och balsamvinäger samt några blad ruccolasallad.

2. Nytt ris till grytan. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i riset i kastrullen och häll över i durkslaget efter du räknat till 10. Vips så du har nykokt ris igen.

ANNONS

3. Ris och ostplättar. Blanda 3 dl ris med 1 stort ägg och 2 msk mjöl samt 1 dl riven ost av valfritt slag. Stek i matfett som plättar. Gott tillbehör till det mesta.

3 tips på hur du kan återanvända pasta:

1. Pastalåda. Det här blir bra om pastan redan är blandad med tomatsås eller liknande. Koka en ostsås, lägg din överblivna pasta i en ugnsfast form, häll över ostsås. Grädda i ugn på 200 grader i 15-20 minuter tills den fått färg och är genomvarm. Servera med god sallad.

2. Vanlig överbliven pasta. Koka upp en god buljong, lägg i bladspenat (från frysen går bra) och låt sjuda någon minut. Lägg i kokt spaghetti och servera med riven parmesan och svartpeppar på toppen. Vill du ha ännu matigare? Knäck i ett ägg, låt koka upp och servera.

3. Frittata på pasta. Stek pasta (med eller utan sås) med lite matfett, slå på ett lätt vispat ägg blandat med en skvätt mjölk, salt och peppar. Lägg på lock sänk värmen på spisen och låt stelna. Servera med en god tomatsallad.

Andra gryn, som bulgur, passar jättebra i sallader. Blanda med tärnad och stekt haloumi, skalade räkor, tärnad skinka eller annat gott efter smak. Gör en trevlig, krämig örtdressing på yoghurt och njut som vårsallad.

ANNONS

Att tänka på: Ris (och även andra livsmedel) kan bilda sporbildande bakterier som heter Bacillus Cereus som kan orsaka kraftig matförgiftning. Kyl ned riset snabbt i små portioner om det skall sparas. Nu är det inte jättevanligt att detta sker men man skall vara försiktig om man är känslig eller serverar till personer i riskgrupp. Är du orolig och vill läsa mer kan du gå in på livsmedelsverket.se.

LÄS MER:Så länge håller den färdiga maten i kylskåp

Hej Alexandra,

Har du ett snabbt recept på mandelmassa till påskpysslet?

Tack för en alltid lika läsvärd spalt.

Åke Einarsson

Hej Åke,

Jag brukar göra den lite på känn. Men här är mitt grundrecept. Har du en nöt- eller mandelkvarn tycker jag att resultatet blir lite mjukare, massan blir något lenare. Men det går alldeles utmärkt att använda en matberedare med knivtillsats. Använd gärna ekologiska mandlar. Med eller utan skal är upp till dig. Skalen påverkar mycket utseendet. Om man vill ha en så ljus massa som möjligt så välj mandlar utan skal. Smakmässigt tycker jag skalen tillför en viss mustighet. Mängden bittermandel är upp till dig men tänk på att det är giftigt, 8-10 bittermandlar kan vara livshotande för ett barn. Använder du bittermandelessens är det syntetiskt och innehåller inte det giftiga ämnet Amygdalin som finns i bittermandel.

ANNONS

Här är receptet. Ha en fin pysselpåsk!

Mandelmassa

  • 3 dl skalad eller oskalad sötmandel
  • 2-3 bittermandlar eller motsvarande droppar bittermandelessens
  • 3 dl florsocker
  • 1 äggvita från ett litet ägg
  • 1-2 tsk vatten

Gör gärna så här:

1. Mixa sötmandel och bittermandel i matberedare, tillsätt florsocker och mixa lite mer.

2. Lägg i en skål, rör i äggvitan och några droppar vatten för att binda samman. Arbeta med händerna till en smidig massa. Förvara inplastat.

LÄS MER:Glutenfri påskkaka med gul kristyr och påskgodis

LÄS MER:Bästa skåpmaten som håller länge

LÄS MER:Ljuvliga grekiska filodegsrullar med lammfärs

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS