Så tar du tillvara på resterna från julbordet

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept.

ANNONS

Nu var det dags för sista spalten 2019.

Jag vill passa på att tacka er alla för frågor, tips och engagemang. Ni är underbara, kära matintresserade läsare och jag vill önska er ett magiskt avslut på det gamla året och att 2020 blir ett år av lycka! Må det bli det bästa året någonsin. Kraft och kärlek till er alla!

Alexandra

Hej Alexandra!

Jag brukar få en del grönkål och skinka över efter jul. Några idéer om hur göra för enkla rätter med dem?

Tacksam för dina tips.

Monica

Hej Monica!

Ja, det brukar bli en del över från julens tabberas och jag är helt med dig i tanken att vi inte skall springa iväg och handla nya råvaror innan vi tömt kylen igen. Smart både för miljö och ekonomi. Tänkte passa på att skriva om det som oftast blir över. Du nämner mycket riktigt julskinkan. På grönkålen nämner du inte om det är tillagad långkål eller färsk som blir över men det kommer några alternativ nedan. Sedan vet jag att sillen brukar bli över och trängas bland öppnade burkar i kylskåpet. Så här kommer varianter på dessa tre olika råvaror.

ANNONS

Grönkål, tillagad som långkål.

Allra lättast, gör en paj. Har du ostskalkar över, riv dem och gratinera ett täcke på toppen.

Här kommer recept på enkel paj, vill du festa till det på nyårsafton, dela den tillagade kalla pajen i små snittar och toppa med syrad rödlök till fördrinken.

Grönkålspaj på rester

• 2–2,5 dl långkål

• 3 dl mjölk

• 4 ägg

• salt och nymalen svartpeppar

Pajdeg:

• 3 dl vetemjöl

• 100 g smör

• 2–3 msk vatten

Gör gärna så här:

Skär det kalla smöret i små bitar (eller hyvla med osthyveln) och nyp ihop med mjölet till en deg, stänk i vatten allt eftersom till en bra konsistens. Plasta in och lägg i kylskåpet 15 minuter. Kavla ut. Tips, använd två bakplåtspapper och kavla ut emellan, drag av det ena pappret och vänd upp och ned i formen, drag av andra pappret. Tryck ut i kanterna och nagga botten med en gaffel. Förgrädda 10 minuter i 200 grader. Vispa ihop långkål, ägg och mjölk med en gaffel, smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Grädda cirka 20 minuter i mitten på ugnen. Låt svalna 10–15 minuter innan servering.

Färsk grönkålssallad

Bästa sättet att få grönkålen mjuk är att riva av stjälken och sedan krama in citron, olja (själv gillar jag olivolja) och salt. Var ganska hårdhänt och krama kraftigt 5–8 minuter så att du bryter ned strukturerna i kålen. Blanda sedan i valfri sallad. En god smaksättare är att finhacka och blanda i färsk ingefära.

ANNONS

Skinkan

För skinkrester är det bara fantasin som sätter gränser. Skiva tunt och frys ned i smörpapper. Tag fram som pålägg efter behov. Lägg på pizzan, baka in i ost och skinkbröd. Dela i små kuber och gör en variant av legymsallad med skinka (se recept nedan). Gott som tillbehör till kokt korv, kall rostbiff eller på mackan. Lek, smaka och njut av olika varianter.

Krämig sallad med skinka

6-8 portioner

Bland samman följande ingredienser:

• 1 dl fint skuren skinka i kuber (3–4 mm)

• 1 skalad fint skuren, liten morot i kuber

• 2–3 msk frysta, fina gröna ärtor

• 0,5 äpple, krispigt fint skuren i kuber

• 1 dl majonnäs, helst egen gjord

• 0,5 dl creme fraiche

Smaka av med valfri senap, julsenap eller dijonsenap efter smak.

Smaka av med pressad citronsaft.

Smaka av med salt och nymalen peppar, vit eller svart efter tycke.

Sillen

Många är osäkra på hur länge en öppnad sillburk håller, här är några hålltider, tänk dock alltid på att titta, dofta och bedöma utifrån det du ser och vet. Burken skall ha varit hygienmässigt hanterad och kommit in i kylen direkt samt vara täckt av lagen.

Smartast är att alltid lägga upp i en liten skål det man skall äta och hellre fylla på. Lägg inte tillbaka i burken. Klar (industri-inlagd) sill håller 6–8 veckor, krämig (industri-inlagd) sill 2–3 veckor. Lösvikt sill (inköpt i fiskvagnen) ibland bara 3–5 dagar, mycket beroende på hur det hanterats, om de innehåller mejeriprodukter med mer. Fråga din fiskhandlare

ANNONS

Sill är givetvis gott till frukostägget flera veckor framåt men här kommer en variant jag ofta gör. Jag sköljer av de klara sillarna i kallt vatten och lägger sedan i matberedaren med knivtillsats och pulsmixar snabbt med olivolja, kapris, persilja och smör. Det krydd­smöret rullar jag in i smörpapper och förvarar i frysen. Supergott till fisk i alla dess former.

Dessutom vansinnigt gott att lägga på små rostade brödbitar eller rulla in i tunnbröd till nyårssnittarna.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla mat@gp.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS