Perus svar på pasta som salladsbas

Alexandra Zazzi svarar på läsarbrev och bjuder på recept på quinoasallad.

ANNONS

Hej Alexandra!

Jag är mycket förtjust i dina rader om mat i tidningen. Alltid en del jag läser med behållning. Du verkar även skriva om ny typ av mat och det är mycket intressant, hur väljer du dina frågor att svara på?

Nu till min personliga fråga jag har fått en påse gryn från en bekant i Peru, de skall vara väldigt nyttiga. Hon kallar dem för Qinnos. De är röda och vita och små, små runda pärlor. Jag provade koka dem som ris men tyckte inte att det blev särskilt gott, det blev kladdigt och såg ut som en liten mask tittade ut ur varje korn.

ANNONS

Ja du hör ju hur konstigt det låter. Kan du tipsa om ett bra sätt att hantera dem? Jag brukar inte ge upp så lätt skall du veta.

Tack om du tar dig tid, om inte ha en fin tid framöver.

Hälsar Stickan

Hej Stickan!

Härligt att höra att du är så engagerad och att du gillar spalten. När det gäller vilka frågor jag svarar på så tar jag de jag upplever är i tiden och som jag tror att många undrar över. Och sedan tycker jag själv om att bli utmanad, så kommer det en fråga om anktunga eller kombucha (fermenterat te) så kan den slinka med för att det är annorlunda. Så kära Stickan och ni andra läsare, fortsätt att skriva in till mat@gp.se

När det gäller det lilla grynet du undrar över landar jag i att det måste vara quinoa som du har i påsen. Jag kan ha fel, men av beskrivningen att döma så känns det som quinoa.

Den finns i olika färger, vit, röd, svart och även blå (inte så vanlig). En gammal historisk matväxt i Anderna, över 6 500 år gammal och man tror att Inkafolkets välstånd berodde på att den är så nyttig. Man kan nästan säga att det är Perus svar på pasta även om den är helt glutenfri. Det är ingen liten mask, utan en grodd som syns när den kokats.

ANNONS

Själv tillagar jag det relativt ofta, jag äter den både kall och varm. Bästa sättet att tillaga den är att måtta upp och hälla i rikligt med sjudande vatten. Låta sjuda 15 minuter, hälla av vattnet och sedan hälla tillbaka grynen i kastrullen, lägga i en skvatt olja eller en klick smör och salt, och sedan vända upp med en ballongvisp. Lägg på locket och låt vila 10 minuter, vänd om ett par gånger under tiden med ballongvispen. Och servera som tillbehör eller lite mer avancerat enligt receptet nedan.

Jag har även tagit överbliven quinoa, rört i ett ägg och pudrat över mjöl till en smet och stekt som plättar. Mycket gott!

Hoppas detta inspirerar.

Quinoasallad med ­bönor, rostad pumpa och dijonsås

4 personer

• 3 dl vit quinoa

• 1 burk kidneybeans, (400 g förkokade i vatten)

• ¼ butternutpumpa

• 4–5 kronärtskockor i olja

• 1 skvätt olivolja

• salt och svartpeppar

• 1 näve rucola

Senapssås

• 1 dl matyoghurt

• 2 msk majonnäs

• 1–2 msk dijonsenap

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 200 grader

Skala och kärna ur pumpan, skär i ätvänliga bitar. Vänd i en skvätt olivolja, salt och nymalen svartpeppar. Lägg i en ugnsfastform och ställ in i mitten på ugnen 20 minuter.

ANNONS

Låt oljan rinna av från kronärtskockan och dela i mindre bitar.

Blanda ingredienserna till såsen och smaka av med ­senap efter tycke.

Skölj bönorna i kallt vatten ock låt rinna av.

Koka quinoa enligt anvisningarna på förpackningen eller enligt beskrivningen ovan. Lägg ut på ett stort fat.

Vänd i kronärtskocka, bönor och pumpa i quinoan. Klicka på sås och strö över rucola. God att servera ljummen eller kall.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla mat@gp.se

ANNONS