Pannkakor från Afrika och laxkontrakt i söder

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept.

ANNONS
|

Hej Alexandra Zazzi!

Jag jobbade i Afrika med transportlogistik under 70-80 talet. I Asmara i Eritrea åt jag brödrullar med kött i. Det hette ingnjera. Nu till frågan; jag har tillagat det från recept jag hittat i Svedala men det smakar inte som jag minns det. Kanske du kan råda bot på detta grubbleri.

Glada hälsningar från en gubbpensionär som gillar att stöka i köket.

Stig i Kungälv

Hej Stig!

Vilken intressant fråga. Jag har själv inte särskilt stor kunskap i mat från Eritrea, så jag använde en livlina, jag ringde en vän. Och fastnade i ett långt samtal om ett otroligt spännande hantverk och förklaringar.

ANNONS

Brödet eller av utseendet och tillagningen att döma är det snarare en sorts pannkaka, heter injera. Genom att naturligt fermentera smeten får pannkakorna en mild syrad smak och bra hållbarhet. Många som söker recept på nätet gör fuskvarianten på vetemjöl och olika andra mjölsorter, men den äkta varan skall göras på teffmjöl, en speciell (naturligt glutenfri) fröväxt som odlad i Eritrea och Etiopien. Teffmjöl kan hittas i större matvarubutiker bland hälsokosten på den glutenfria avdelningen eller skickas efter på nätet.

Själva injerapannkakorna används traditionellt som en typ av verktyg att äta maten, man lägger sin gryta i en pannkaka, rullar ihop och äter eller så används det som en sked att skopa upp maten från grytan eller så serveras all mat på en stor injera och man samlas runt den för att äta med avrivna bitar som man nyper ihop maten och äter med. Det krävs bara två ingredienser att sätta smeten, den delen är lätt, däremot krävs det tid, räkna med 3–4 dagar innan smeten surnat och är redo att stekas.

Till de färdiga pannkakorna serveras olika sorters grytor, linsgrytor, grönsaksgrytor, kyckling på olika sett ofta kryddat med en kryddblandning som heter berbere. Berbere kan man själv blanda ihop bara man har de 8–10 ingredienserna hemma, det innehåller bland annat malen ingefära, malen nejlika, muskotnöt, koriander, kanel, kardemumma med mer.

ANNONS

Här kommer recept och tillvägagångssätt för att göra Injera.

Injera

4 personer

• 5 dl teffmjöl

• 10 dl vatten

Blanda teffmjöl med 7,5 dl vatten i en glastillbringare eller större burk. Täck med en ren, parfymfri kökshandduk och säkra med ett gummiband eller snöre. Ställ in i ett dragfritt skåp i 3–4 dagar. När det doftar surt och har bubblor så har smeten surnat. När det börjar skikta sig och en vätska bildas på toppen är smeten nästan färdig, häll försiktigt bort toppvätskan. Koka nu upp sista 2,5 dl vatten i en större kastrull, vispa hårt, gärna med elvisp i 1,5 dl av smeten. Låt svalna helt och blanda med resten av smeten, tillsätt eventuellt lite vatten, konsistensen skall vara som lättare fil. Låt allt vila i ytterligare 2–3 timmar innan du börjar steka. Tag en väl infettad gjutjärnspanna eller en non-stick panna och häll i smet, rucka på pannan så att de blir en tunn, fin pannkaka. Den skall bara stekas på ena sidan, så ha ett lock tillgängligt för att ovansidan skall bli helt torr. Brödet är klart att serveras med grytor, grönsaker och/eller kött.

Och denna vecka avslutar jag med det här trevliga mejlet, tack Axel och Roger för att ni delar med er.

ANNONS

Hej Alexandra!

Stort tack för alla dina intressanta artiklar som inte enbart innehåller recept utan även annan intressant info. Nu senast detta med att arbetarna i norra Sverige under en tid hade inskrivet i sina kontrakt att de inte skulle tvingas äta lax varje dag i veckan.

Som norrlänning på mödernet hade jag hört talas om detta, men blev lite förvånad då min 94-årige svärfar Axel Winqvist berättade att det faktiskt var likadant även i södra Sverige. Han hade från sin halländska del av släkten fått höra många historier om att man nere i Mellbystrand i Laholmstrakten hade kontrakt på att inte behöva äta laxen mer än 5 dagar i veckan.

Axel bad mig framföra detta till dig vilket jag lovade att göra.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla mat@gp.se

ANNONS