Ett naturligt och enkelt sätt att hålla kryddor torra är genom att använda sig av ett väl beprövat knep som används i de flesta Medelhavsländer. Lägg 5–7 riskorn i kryddburkarna och riset kommer att suga åt sig fukten.
Ett naturligt och enkelt sätt att hålla kryddor torra är genom att använda sig av ett väl beprövat knep som används i de flesta Medelhavsländer. Lägg 5–7 riskorn i kryddburkarna och riset kommer att suga åt sig fukten. Bild: Dario Mendez

Husmorstips: Så håller du borta fukten från torra råvaror

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt tipsar hon om hur man bäst håller kryddor torra och delar med sig av recept på frasiga tilltugg till soppor.

ANNONS
|

Hej!

Här är två frågor till dig som kan, eller som i alla fall kan tar reda på, det mesta i matväg.

1. Hur får man kryddor i glasburk att bli torra och ströbara? Jag köpte umami nyligen som är stenhård i originalförpackning.

2. I många år har jag lagt in ättiksgurka enligt farmors gamla recept, med supergott resultat. Västeråsgurkorna ska ligga i saltvatten ett dygn, innan man lägger dem i lagen. De senaste 2 åren har gurkorna haft ett beskt inslag. Alla ingredienser är desamma som förr. Det enda annorlunda är att jag inte hittat samma grova salt. Jag har köpt grovt vanligt hushållssalt de senaste åren. Vad kan det vara för fel?

ANNONS

Hälsar en som bor i Sävedalen

Hej kära Sävedalsbo!

Ett naturligt och enkelt sätt att hålla kryddor torra är genom att använda sig av ett väl beprövat knep som används i de flesta Medelhavsländer. Lägg 5–7 riskorn i kryddburkarna och riset kommer att suga åt sig fukten. Jag använder ofta det sättet att hålla fukt från mina råvaror och kryddor (egen torkad svamp till exempel), jag har även märkt att mina morötter mår bra av det också, brukar spara på de små påsarna med torrmedel som kommer med i vissa livsmedelsförpackningar. Men ris är helt naturligt och enkelt att använda.

Är det större mängder kryddor, eller större kryddbitar och vill man vara säker på att inte riset skall följa med vid tillagning kan man lägga en tesked ris i gasbinda eller tom tepåse (finns att köpa i välsorterade teaffärer för de som köper te i lösvikt och gör sina egna tepåsar) och lägga i botten på burken. Kryddorna kan ha blivit lite ihopskakade och ihoppressade från transporten, så byt burk och ge dem lite riskorn.

Tänk också på att kryddor är smaksättare och håller inte sina fina smaker hur länge som helst. Använd upp dem inom tre månader efter öppnad burk för bästa utdelning av smak och arom.

ANNONS

Och nu till dina gurkor. Jag tror inte att det är salttypen som spelar roll, utan att det är gurkornas kvalité. Jag kan tyvärr inte säga exakt vad som kan ha varit fel på just dina mer än att gurkor behöver vattnas regelbundet under uppodlingen för att få en fin, mjäll smak. Just Västeråsgurkan är extra känslig och blir gärna besk om den har fått ojämnt med vatten. Så min gissning är att det har varit fel på dina gurkor de senaste åren. Är det någon annan av Er läsare därute som vet råd om detta, tveka inte att skriva in till mat@gp.se.

Och med det sagt vill jag ge en stor virtuell kram till dig och alla grannar och vänner från en som inte längre bor kvar i Sävedalen men saknar människorna och de fina promenaderna runt Svarttjärn och runt Delsjön. Får komma traskande på besök snart.

LÄS MER:Förnyad klassiker: Alexandra Zazzis ansjovisfria Jansson

Hej Alexandra!

Jag skall ha en soppa (grön ärtsoppa) till förrätt och vill servera en roligare brödbit till. Har du något festligare på förslag? Jag har en vegan men resten äter mjölkprodukter.

Undrar Mårten

Hej Mårten!

Det finns mycket roligt du kan servera till, både med ost och utan. Här kommer ett vegetariskt recept med mjölkprodukter och ett tips på veganskt tillbehör. Det finns även vegansk ost att köpa och du kan göra en smörfri deg. Hoppas detta smakar.

ANNONS

Västerbottensticks

(4–6 personer)

• 2 plattor smördeg, frysta

• 1 dl riven Västerbottenost eller annan god stark ost

• 1 msk kumminfrön eller torkad, krossad rosmarin (efter egen smak och tycke)

• flingsalt

• 1 äggvita

Gör gärna så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Tag ut smördegen och låt ligga i rumstemperatur i 15 minuter. Kavla ut ett i taget till tunna ark mellan smörpapper, lägg osten över den ena och täck med den andra. Lägg på smörpapper och kavla försiktigt ihop dem lite till. 2. Pensla med lätt vispad äggvita, strö över salt och kummin eller rosmarin och sporra ut till remsor.

Lägg ut remsorna över ugnspapper och tvinna något. Baka av 8–10 minuter i mitten på ugnen tills de fått färg.

Små tomat- och avokadosnittar

(4 personer)

• 8 skivor baguette

• 0,5 vitlöksklyfta

• 1 mogen avokado

• 1 tsk god olivolja

• Saften av 0,5 lime

• 6–8 små cocktailtomater

• Salt och peppar

Gör gärna så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader och rosta baguetteskivorna på båda sidorna. Tag ut och gnugga ena sidan med vitlöksklyftan.

2. Kärna ur avokado och mosa grovt med gaffel, rör i olivolja och lime. Dela tomaterna i klyftor och rör i. smaka av med salt och peppar. Vid servering, klicka på varje baguetteskiva.

ANNONS

LÄS MER:Så bakar du smakrikt danskt rågbröd

LÄS MER:Alexandra Zazzis juliga pannacotta

ANNONS