Alexandra Zazzi.
Alexandra Zazzi.

Blomkål – både mångsidigt och gott

Alexandra Zazzi bjuder på farmors italienska blomkålsrecept.

ANNONS
|

Hej Alexandra!

Tack för en utmärkt matspalt. För många år sedan åt jag jättegoda blomkålsbiffar på en lunchrestaurang. Jag minns att de var välstekta, nästan lite knapriga i kanterna, kanske innehöll de lite ost.

Jag har prövat flera recept men de har inte smakat så gott. Har du något bra recept?

Hälsningar Titti

Hej Titti!

Gott med blomkål. Definitivt något som alltid finns i mitt hem. Om jag inte har köpt hem färsk så har jag alltid buketter i frysen. Älskar att steka upp dem med vitlök och olivolja. Det är bara att mjuka upp ett par klyftor hackad vitlök i en panna med en stor skvätt olja och sedan lägga i de frysta buketterna. Denna metod är ljuvlig på de flesta frysta grönsaker och alltid perfekt som komplement till middagen. Nu till dina biffar. Mitt recept är ett gammalt recept från Italien som min farmor lärde mig när jag var liten. Jag har vid något tillfälle bytt ut en del av brödet mot mosad, kokt potatis för att minska bröd­mängden, det funkar finfint det också. Min farmor älskade att laga mat och var särskild förtjust i att göra små bollar av blomkålen som friterades och åts tillsammans med eftermiddagens aperitivo. Grunden är detsamma, oavsett om man steker biffar eller gör bollar. Jag har även rullat korvar med smeten på ugnspapper och rostat i ugn för att hålla igen lite på kalorierna. Blir även det mycket gott.

ANNONS

När det gäller smaksättningen kan man leka en hel del med kryddorna. Lite mer Mellanösterninspirerat med spiskummin och koriander, mer norra Medelhavet med persilja, rosmarin och basilika och östra Medelhavet med paprikapulver och kummin. Helt upp till matlagaren vad man vill skapa just då.

Här är grundreceptet, för att få knapriga biffar bör de friteras eller stekas i rikligt med het olja. Som ni märker är detta recept inte hugget i sten men här har ni grundtanken.

Måtten står i gram eftersom grönsaker innehåller olika mängd vatten och är olika stora.

Blomkålsbiffar eller bollar

4 helportioner

• 600 g rensad blomkål

• 2 tsk fint hackad rosmarin

• 1 vitlöksklyfta

• 1 ägg

• 1,5 dl mjölk

• 2 skivor vitt formbröd utan kanter

• 40 g färskriven parmesanost

• 2 dl ströbröd, osötad samt eventuellt lite till om det känns för löst

• Smaka av med salt och nymalen svartpeppar

Gör gärna så här:

Dela blomkålen i bitar, lägg i en stor kastrull med vatten och låt sjuda 20 minuter tills den mjuknat. Tag ut och låt rinna av ordentligt. Mosa fint med en gaffel.

Lägg formbrödet i en annan skål och häll på mjölken lite i taget. Smula sönder/mosa med en gaffel. Rör sedan i ägg, rosmarin, ost och fint riven vitlök. Rör sist i blomkålen. Smaka av med salt och svartpeppar. Strö sedan över ströbrödet lite i taget tills du får en deg som håller ihop men ändå inte är för torr. Använd gärna händerna. Beroende på hur mycket vätska det var i blomkålen kan du behöva lägga till eller dra ifrån.

ANNONS

Forma nu till biffar, bollar eller korvar.

För fritering:

2 l frityrolja uppvärmd till 170 grader. Tillaga tills de är gyllenbruna cirka 5–8 minuter. (Sila av och spara oljan till fler tillfällen när du friterar, förvara begagnad olja i kylskåp).

I stekpanna:

En stor klick smör, en ordentlig skvätt olivolja och stek tills de är gyllenbruna, cirka 4–5 minuter på varje sida.

I ugn:

Sätt ugnen på 225 grader

Lägg ut bollar, korvar eller biffar på ugnspapper och rosta 6–8 minuter på varje sida tills de blir gyllenbruna.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla mat@gp.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS