Att alltid skölja och tvätta frukt och grönsaker är viktigt.
Att alltid skölja och tvätta frukt och grönsaker är viktigt. Bild: Wavebreakmedia

Alexandra Zazzi om renlighetsrutiner och mathantering

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. Denna vecka ger hon bland annat konkreta tips vad gäller renlighetsrutiner i köket.

ANNONS
|

Vårliga hälsningar till Er alla!

Hoppas ni alla mår bra efter omständigheterna och försöker göra det bästa av situationen. Det är nu ni verkligen kan ta tillfället i akt och prova på ny mat. Laga själv eller passa på att beställa hem mat från olika restauranger i er närhet. Prova mat från ett ställe du varit nyfiken på tidigare, det kommer hjälpa branschen att försöka överleva de ekonomiska reaktionerna från krisen vi befinner oss i. Det finns mycket gott därute och god mat väcker positiv kraft i oss alla. Men som alltid, var försiktigt med din egen och andras hälsa.

ANNONS

I förra veckans recept på potatiskakor smög det sig in ett fel. Det stod 10–12 stycken med 150 gram potatis men det rätta måttet är ca 600–700 gram.

Tack all ni läsare som påpekade det orimliga i proportionen.

Och nu till veckans frågor.

Hej Alexandra,

Jag undrar om maten man köper i affärer och restauranger, den kan ju vara smittad och då äter vi den. Hur gör man?

Kanske överdrivet orolig?

Hej du oroliga,

I det läge vi befinner oss i, med de kraftiga reaktioner som detta virus skapar på så många plan, förstår jag din oro. Oron får dock inte gnaga sönder dig, vi kommer att komma förbi även detta, med sunt förnuft och renlighetsrutiner skyddar du dig och dina nära otroligt mycket. Jag vill börja med att säga att jag inte är en expert inom virus men att jag personligen alltid följer några enkla regler inom mathantering. Detta är något de flesta som jobbar med mat är skolade i, så i princip förändras inte kockars sätt att hantera råvaror. Man har för övrigt i dagsläget inte sett någon smitta via mat. Tvätta händer och håll avstånd är fortfarande det viktigaste.

Några enkla regler i köket:

• Tvätta dina händer noggrant och ofta.

ANNONS

• Skölj/tvätta frukt och grönsaker

• Vid avsmakning av mat, dubbeldippa inte skeden.

• Laga inte mat om du känner dig sjuk/hostig eller nyser.

• Rena och avtorkade ytor i köket.

• Hushållspapper eller byte av kökshanddukar dagligen.

• Öppnar jag en konservburk, diskar jag av toppen först innan jag öppnar den.

Om du känner dig lite under isen eller bara vill mysa med en varm kopp i handen, drick gärna het buljong eller hett ingefärste. Du får i dig vätska och lite energi, virus gillar inte hetta och förhoppningsvis bli du lite piggare. Så här gör jag mitt te:

• 2 dl kokande vatten

• 1 valnötsstor bit ingefära

• Saften av 0,5 citron (eller 1 tsk vitvinsvinäger)

• 1 msk honung.

Skala och finhacka ingefära, lägg det i en kopp med honung och kokande vatten, rör om, och lägg i citron. Sörpla eller skeda i dig så varm som möjligt.

Vill du veta mer om hygien vid livsmedelshantering gå in på livsmedelsverket.se

Alexandra, hjälp vad är ansa för något i recept? Har frågat i min affär men de verkar inte ha det.

Ciao! Martina

Hej Martina,

Ja du…det vet jag inte om vi pratar råvara, inget jag hört talas om. Om vi pratar metod så är det att skära bort delar som man inte skall använda. Till exempel ansa köttet, då skär man bort senor och hinnor som inte skall vara med i tillagningen. Det gäller även grönsaker, till exempel ansar man bort (skär bort) rötter, blad med mera. Vet tyvärr inte hur det ser ut i ditt recept och vad du skall tillaga. Men jag minns när jag var femton och extrajobbade på en hamburgerrestaurang och blev bortskickad till stället bredvid för att låna ”ögonmåttet” av min elaka restaurangchef. Ni undrar om jag gick på det? Jepp! Tjänstvillig och intet ont anande gick jag över och de skrattade åt mig men bjöd mig på glass som plåster på såren.

ANNONS
ANNONS