Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Krogkollen har testat hundratals restauranger

Det våras för en ny krogbevakning på Göteborgs-Posten och med den går en trotjänare i graven. Efter fem år och hundratals restaurangbesök i Krogkollens tjänst ser Agnes Arpi och Fredric Askerup tillbaka på många höjdpunkter – och vågar sig på att sia om framtiden.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Krogkollen föddes 2015 och sedan dess har Agnes Arpi och Fredric Askerup ätit sig igenom Göteborgs restauranger för GP:s räkning både en och två gånger. Båda minns många fina och överraskande måltider, men högsta betyg har de bara delat ut en handfull gånger.

– De få femmorna är det jag minns starkast från de här åren. Jag har gett tre totalt och den sista delade jag ut nu till Fiskbar 17 på Magasinsgatan som var så himla trevligt. Jag har också gett femmor till Bord 27 och Bocado, säger Agnes Arpi.

LÄS MER: Krogkollen: Indian Ocean

LÄS MER: Krogkollen: Fiskbar 17

Fredrik Askerup, som faktiskt var den som drog igång Krogkollen en gång i tiden, har bara delat ut en enda femma: till Bistro Odette. Men det är inte bara femmorna som uteblivit, så även de riktiga sågningarna.

– Jag har väl gett någon etta nån gång, men vi har extremt bra koll på restaurangvärlden och har medvetet valt att inte gå på krogar bara för att krossa dem. Det finns inget egenvärde i det, säger han.

Uppskattade och igenkända

Under åren har både krögare och läsare visat recensenterna uppskattning och viss igenkänning, som de hanterat på lite olika sätt.

– Jag har alltid tänkt att folk inte har någon aning om vem jag är, att jag har ett ganska generiskt utseende, även om jag inser att det kanske inte riktigt stämmer. Fredric har ju dreads så för honom är det svårare!, säger Agnes Arpi.

LÄS MER: Göteborgs bästa take away - GP har testat hämtmat från 30 restauranger

– Jag sätter upp håret i tofs! Matrecensenter med bylines är helt unikt och inget jag strävade efter egentligen. Men servicepersonalen är för professionella för att säga något om de skulle känna igen en, det kanske har hänt ett par gånger på alla år, säger Fredric Askerup.

Fakta: Ny restaurangsatsning på GP

Nu satsar GP på en bredare bevakning av Göteborgs restaurangliv. Uteätarnas uppdrag kommer att breddas, de ska recensera fler restauranger, varje vecka året runt. Dessutom kommer nya grepp och guider inom restaurangområdet att dyka upp.

Men det får vänta. Som en följd av de nya restriktionerna på grund av pandemin görs nu ett uppehåll i testandet av restauranger.

Göteborg som matstad har utvecklats till det bättre under de fem åren som Krogkollen testat mat, menar de båda. Det har öppnat flera olika typer av restauranger i flera delar av staden.

– Den allmänna kvaliteten och nivån har höjts. Göteborg är en lagommatstad och det menar jag är positivt! Topparna och bottnarna har blivit jämnare, det är väldigt sällan du hamnar på ett ställe som är helt kasst, säger Fredric Askerup.

Önskar experiment i köken

För framtiden önskar de båda att stadens krögare ska våga experimentera lite mer och gå sin egen väg för att kunna sticka ut i konkurrensen.

–Det finns en ganska stark likriktning i Göteborg. Jag älskar råbiff, burrata, sardeller och vit pizza men min förhoppning är att vi ska kunna se fler specifika kök här framöver, som man gör när man reser till större städer, säger Agnes Arpi.

LÄS MER: Krogkollen: Beijing Courtyard

Fredric Askerup önskar lite mer kreativitet i köken.

– Jag hoppas att alla ängsliga krögare vågar experimentera lite mer, indiska och kinesiska köket främst. Att våga lite mer behövs om man ska klara sig i konkurrensen, säger han.

Ett drömuppdrag

Själv brukar han fråga vad restaurangerna serverat för personalmat om menyn känns oinspirerad, och kommer absolut inte äta mindre på krogen framöver.

– Krogkollen har varit ett drömuppdrag som jag älskat att göra. När jag var liten gick vi ut och åt en gång om året, men mina barn är uppvuxna på krogar. Det är vårt DNA, våra vardagsrum och sociala kontaktyta. Kroglivet har betytt extremt mycket för vår stad, ju fler gym och krogar i en stad desto bättre!

För Agnes Arpi, som snart ska få sitt andra barn, kommer också restauranglivet att fortgå men kanske mer på dagtid än förr. Hon ser också fram emot att få äta middag på restaurang utan att jobba.

LÄS MER: Krogkollen: Pivo

– Jag har fått mycket respons från läsare genom åren och Krogkollen har varit ett väldigt roligt uppdrag. Jag är också tacksam mot många av de duktiga krögarna i Göteborg. De betyder mycket för vår stad!