Maria Fahl Vikander drevs av en innerlig lust för scenkonsten, skriver Lis Hellström Sveningson.
Maria Fahl Vikander drevs av en innerlig lust för scenkonsten, skriver Lis Hellström Sveningson. Bild: Erik Simander/TT

Lis Hellström Sveningson: Maria Fahl Vikander drevs av en innerlig lust för scenkonsten

Skådespelaren Maria Fahl Vikander har gått bort efter en lång karriär vid Göteborgs stadsteater och på senare år även inom film. Lis Hellström Sveningson minns en nyfiken gestalt i stadens scenkonstliv.

ANNONS
|

När jag först mötte Maria Fahl 1979 var hon en ung, energisk skådespelare med pigga ögon i gruppen runt Skolteaterensemblen vid Stadsteatern i Göteborg, det som senare blev dagens Backa teater. Ett nyfiket engagemang strålade omkring henne, jag minns särskilt en gång hur hon passionerat såg fram mot att se cirkus någonstans i Europa. Samma förväntningar mötte jag hos henne närhelst vi, ofta, träffades i teaterfoajéerna här hemma. En innerlig lust för scenkonsten drev henne. Helst stod hon nog på scenen, men att sitta i salongen och följa utvecklingen var också viktigt.

Maria Fahl Vikander var född i Lund, uppväxt i Småland och fick sin yrkesutbildning vid Scenskolan, nuvarande Teaterhögskolan, i Malmö. Men det var på scenerna i Göteborg hon hade sin karriär. På senare år även på filmduken.

ANNONS

Som skådespelare kunde hon vara påstridig, hon hade hon en nervig energi, bitande ironisk lika väl som full av humor.

Det blev två decennier med teater för barn och unga i Stadsteaterns ensemble, men även många uppgifter på stadens andra scener, både hos institutioner och fria teatrar. Listan på filmroller växte också. Intresset för dans var påtagligt, särskilt när dottern blev en firad elev på Svenska balettskolan i Göteborg. Där såg jag Maria Fahl Vikander som engagerad mamma i kulisserna vid skolans uppvisningar. Hon behöll kontakten fast dottern gick vidare och för bara ett par år sedan sågs Maria Fahl Vikander själv i en roll i Balettskolans julföreställning "Nötknäpparen".

Som skådespelare kunde hon vara påstridig, hon hade hon en nervig energi, bitande ironisk lika väl som full av humor. Det senare kom väl till uttryck i filmen "Buss till Italien". Det var ingen huvudroll, men en oförglömlig, träffsäker gestaltning. Hos Teater Tofta utmärkte hon sig som den giftigt dominanta mamman i "Bunden", 2016, en roll jag tror hon trivdes väl i.

En allt viktigare roll blev mammans. Dottern, skådespelaren Alicia Vikander, försummar aldrig ett tillfälle att hylla sin mor för den inspiration och det stöd hon varit under hela den växande karriären. I glamourösa sammanhang tog hon gärna mamma Maria med. Det verkar nästan som en ödets vackra försyn att Maria Fahl Vikander slutade sina dagar just hos dottern med familj. Hon blev 71 år.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Skådespelaren Maria Fahl Vikander är död

LÄS MER:"Bunden" – en film om relationer

LÄS MER:Alicia Vikander älskar äkta utmaningar

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS