Skådespelaren Maria Fahl Vikander är död

Skådespelaren Maria Fahl Vikander har gått bort, det skriver dottern Alicia Vikander på sin mammas Facebook-sida. Maria Fahl Vikander, som bland annat hade en lång karriär vid Göteborgs stadsteater, blev 71 år.

ANNONS
|

Maria Fahl Vikander var anställd vid Göteborgs stadsteater i över tjugo år, mellan 1979 och 2001. Hon har även arbetat vid Folkteatern, Backa teater och Nationalteatern och skådespelat i ett flertal filmer, bland dem ”Buss till Italien”, ”En sång för Martin” och ”Unga Astrid”, där hon spelade Astrid Lindgren den äldre.

De sista veckorna i livet tillbringade hon hos dottern Alicia Vikander och hennes familj i Portugal, enligt det Facebook-inlägg som Alicia delat.

”Det är med enorm sorg och smärta jag skriver dessa ord”, skriver Alicia Vikander i inlägget.

Enligt henne var Maria Fahl Vikander en person som älskade livet.

ANNONS

”Din begåvning att underhålla, uttrycka dig – med sådan humor och kvickhet – rör mig till tårar och får mig att helt bubbla över av kärlek. Jag är verkligen den stoltaste dottern i världen, som har haft turen att ha dig som min mamma.”

Lång karriär på Stadsteatern

Maria Fahl Vikander föddes i Lund 1951, men växte upp i Småland och flyttade efter gymnasiet till Göteborg. Mellan 1976 och 1979 utbildade hon sig på Teaterhögskolan i Malmö, där hon gick i samma klass som bland andra Ann Petrén och Reine Brynolfsson. 1979 började hon sin långa karriär som skådespelare på Göteborgs stadsteater. Hon har bland annat medverkat i scenproduktioner som ”Trettondagsafton”, ”Fröken Julie” och ”Romeo och Julia” genom åren.

Under senare år var hon även aktiv på Teater Tofta där hon spelade i Jonas Gardells föreställning ”Människor i solen” och Göran Parkruds ”Bunden”, som också blev långfilm 2019.

– Hon var en fantastisk person, väldigt varm och omtänksam och samtidigt med stor kraft. En väldigt fin människa och medarbetare. Hon kommer vara oerhört saknad, säger Susanna Helldén, skådespelare och producent på Teater Tofta.

Var med när dottern fick en Oscar

Att dottern Alicia skulle bli en av Sveriges mest framgångsrika skådespelare var inget hon tog åt sig äran för.

ANNONS

– Sedan jag gav henne ett papper om audition för ”Kristina från Duvemåla” när hon var sju år har jag inte dragit ett strå till den stacken. Hon har varit som kopplad till ett kraftverk sedan dess, har Maria Fahl Vikander tidigare sagt i en intervju med SVT.

Maria Fahl Vikander var också med när hennes dotter tog emot sin Oscars-statyett för sin insats i ”The Danish girl” 2016.

– Det var så väldigt konstigt att höra hennes namn. Det finns liksom inga ord för att beskriva den känslan. Adjektiven är inte tillräckliga, man måste nästan vara poet för att få ned dem. Men jag är naturligtvis oerhört stolt, sade hon i samma intervju.

Maria Fahl Vikander blev 71 år.

LÄS MER:Alicia Vikander startar filmskola i Göteborg

LÄS MER:Sven Wollter kan få postum Guldbagge

LÄS MER:David Lynchs kompositör död

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS