Recensioner: Fyra nya deckare i maj

En deckare som väcker suget efter italiensk pasta, en skickligt komponerad och intressant kriminalroman som man sträckläser och en thriller som gissningsvis snart finns på en strömningstjänst nära dig. Maria Näslund har läst fyra nya deckare att smygstarta semestern med.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS

”Ett fall på Capri” av Anders och Anette de la Motte, Forum

Anders de la Motte är en mångsidig deckarförfattare som ständigt testar nytt. Efter den suggestiva årstidskvartetten har han kört på med både gastkramande bladvändarthriller och Österlenfeelgood – den senare skriven med Måns Nilsson.

Nu utvecklar han mysdeckarspåret i serien ”Mord under solen” tillsammans med sin hustru Anette och har bytt Skåne mot Italien, något som visar sig inte minst i dofterna från köket.

Jag har lite svårt för de här deckarna som uttalat ska kombinera mat och vin med ett gott mord eller om det var tvärtom. Däremot har jag ingenting emot en resa till Italien och Capri och då får man ta en del menyrabblande. Faktum är att paret de la Motte är mer balanserade än de flesta – efter en stund blir också denna svårflörtade läsare sugen på pasta.

ANNONS

Som spänningsroman är det en ganska typisk pusseldeckare med ett begränsat sällskap som befinner sig på en ö när en kropp hittas i havet nedanför ett stup. Korta kapitel med rubriker som ”Lunch med utsikt” och ”Himmel och helvete” slukas snabbare än en espresso i baren och det är en mycket lättsmält anrättning.

Vi följer främst änklingen Hugo som på omgivningens uppmaning åkt på gruppresa till Italien och väl där upptäcker att han trivs, kanske särskilt med att bli kallad Ugo av reseledaren Lara. Även läsaren är på resa; utöver pedagogisk introduktion av lokal mat, dryck och historia får vi en liten italiensk parlör på slutet och ett löfte om en ny resa redan nästa sommar – till Amalfi.

Alla prossima, som vi säger.

”Korpen” av Lina Bengtsdotter, Bookmark

Lina Bengtsdotters imponerande spänningsdebut ”Annabelle” från 2017 inledde en serie om polisen Charlie Lager som i jobbet återvände till den trassliga uppväxtens Gullspång. Nu har författaren lämnat Västergötland för Stockholm och Djursholm där första delen i en ny deckarserie utspelar sig.

Ny serie betyder ny polis och här heter kriminalinspektören Sakka Pienni, eller egentligen Sarahkka (hon har samiskt ursprung) men det vet ingen hur man uttalar. Nästan ingen vet heller om den stora hemlighet hon bär på och framförallt inte hennes sambo Filip som vill bilda familj och undrar varför Sakka tvekar.

ANNONS

När berättelsen börjar kallas Sakka till en mordplats i Djursholm där en ung mamma hittats ihjälskjuten. Polisen har inget tydligt spår och snart växer utredningen när ytterligare ett offer kan kopplas till fallet. Sakka går helt upp i arbetet samtidigt som hon kämpar med sig själv och egentligen bara har en person att anförtro sig till.

Precis som i Gullspångsdeckarna visar Bengtsdotter omsorg om detaljer och ger miljöbeskrivningarna utrymme att skapa stämning och atmosfär. Språket är ofta följsamt och låter historien få ta sin plats, vilket jag minns att jag uppskattade även i de tidigare deckarna.

Hur Sakka ska hantera sin komplicerade livssituation och mer om vad hon bär på från barndomen lär vi få veta i kommande böcker. Tillsvidare googlar jag synestesi som också påverkar huvudpersonens vardag – och hjälper henne att minnas när hon kopplar varje bokstav till en färg.

”Isgudarna” av Mons Kallentoft, Forum

Det finns poliser i fiktionen som man aldrig riktigt släpper; när fallet är löst och boken slut fortsätter man att fundera på hur det ska gå – för den påhittade huvudpersonen, i en påhittad värld. Ett bra betyg för en författare, får man lov att säga.

Mons Kallentoft verkar liksom jag ha svårt att lämna Malin Fors vid Linköpingspolisen åt sitt öde. ”Isgudarna” är den femtonde boken om henne – och tydligen ingår den i en svit om fyra nya titlar i serien, ”inspirerade av grundfärgerna”. Jag vet inte om det är en bra idé men jag vet att jag kommer att läsa.

ANNONS

Det har hänt en hel del i Malin Fors liv sedan 2007 när vi först lärde känna henne, men mycket är sig också likt. Mörkret, demonerna och suget efter alkohol för lindring har knappast mattats av. Inte heller längtan efter närhet och frihet i samma andetag eller för den delen konflikten mellan trygghet och spänning.

Det låter som tusen andra deckare men Kallentoft är bättre än så; han har skapat en fri väg mellan karaktärens medvetande och läsaren som gör Malin ovanligt trovärdig. Ironiskt nog låter han Malin i denna bok döma ut dagens deckarförfattare som hon menar inte klarar av att gestalta en riktig människa.

”Isgudarna” är inte den bästa boken i serien och jag kan sakna språkliga utsvävningar från förr. Men det är en skickligt komponerad och intressant kriminalroman som man sträckläser, även om man anar vart vi är på väg. Efter den dramatiska upplösningen kvarstår självklart den viktigaste frågan: hur ska det nu gå för Malin?

”Anna O” av Matthew Blake i översättning av Manne Svensson, Albert Bonniers förlag

Här har vi en thriller som inte ligger på latsidan; den brittiska debuten ”Anna O” kom ut på engelska i januari i år och finns alltså redan på svenska. Boken handlar om Benedict Prince som är rättspsykolog på en exklusiv sömnklinik i London när han får det extremt hemliga uppdraget att försöka väcka den omskrivna patienten som går under namnet Anna O.

ANNONS

Hon har inte öppnat ögonen på fyra år och gick in i ett komaliknande tillstånd efter att ha hittats med en kniv i handen nära sina två bästa vänners döda kroppar. Följaktligen är hon misstänkt för dubbelmord men har inte kunnat ställas inför rätta, vilket nu ska göras om man lyckas få henne att vakna.

Vi följer Ben i hans arbete, där han i sin research kring andra fall bland annat nämner de apatiska flyktingbarnen i Sverige, och i hans kontakt med Anna men får också viktiga tillbakablickar via en avslöjande dagbok. Utöver att komma på hur hon ska väckas måste Ben ta reda på mer om bakgrunden – utan att röja vad han håller på med. Dessutom ska han samarbeta med exfrun som är polis och involverad i fallet.

Matthew Blake vet hur man lurar läsaren; just när man tror att man börjar få koll på hur saker hänger ihop finner man sig åter på läktaren för att köpa korv. Det är en spännande thriller i ”Gone girl”-anda utan någon pålitlig röst men som också tenderar att bli något snårig på vägen mot ett svar. En inte särskilt vild gissning är att ”Anna O” snart finns i ett antal avsnitt på en strömningstjänst nära dig.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: Fyra deckare att smygstarta sommaren med

LÄS MER:Recension: Fyra nya deckare i februari

LÄS MER:Recension: Fyra deckare att plöja i jul

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS