Recension: Deckare och kriminalromaner i påsk

En klaustrofobisk och fyndig bladvändare från John Ajvide Lindqvist, en debutdeckare som utspelar sig i Varberg och en psykologisk spänningsdekcare med dra-undan-mattan-vändningar. Maria Näslund recenserar fyra nya deckare och krimböcker för påsken.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS

”Rummet i jorden” av John Ajvide Lindqvist, Ordfront

Ni minns historien: John Ajvide Lindqvist fick i uppdrag att testskriva fortsättningen på Millenniumserien efter David Lagercrantz, men refuserades – och skrev då om för att skapa en egen serie: ”Blodstormen”. Första delen, ”Skriften i vattnet”, introducerade författaren Julia och datahackern Kim men också 14-åriga Astrid som hamnade mitt i stormen.

Uppföljaren ”Rummet i jorden” hakar på nästan direkt där förra boken slutade med en cliffhanger värd namnet, vilket betyder att Kim har satt sin plan i verket och kidnappat den doktor som experimenterat med elchocker på unga, och utsatt Kim allra mest.

ANNONS

Praktiskt nog har Kim köpt Haitis före detta ambassad med en källare som passar syftet perfekt. Men trots extremt noggrann planering kan som bekant oförutsägbara händelser inträffa.

Liksom föregångaren är det här en bladvändare som blandar action och humor med friskt humör för bästa möjliga underhållning. Det är mörkt, klaustrofobiskt och otäckt men ges även utrymme för fyndigheter.

Supertrion hanterar det mesta som dyker upp och här får den förslagna Astrid ta mycket plats. Bland många vältecknade personporträtt är det ändå svårt att inte än en gång falla för polisen och birollen med det ironiska namnet Jonny Munter.

Det är rörande när han ska gå på dejt för första gången sedan skilsmässan och får panik i sin trånga jacka och hjälp med uppdatering av parfym. Han är förstås på gränsen till överdrivet bortkommen men gestaltas med kärlek och börjar minsann få lite självförtroende. Se upp, snart kommer Jonny.

”Inget av det här är sant” av Lisa Jewell i översättning av Katarina Falk, Printz

Brittiska Lisa Jewell har tidigare visat att psykologisk spänning och dra-undan-mattan-vändningar är hennes hemmaplan, men man får nog säga att nya boken ”Inget av det här är sant” skruvar upp den obehagliga stämningen ytterligare.

ANNONS

Den inleds med att två tillsynes väldigt olika kvinnor råkar fira sina 45-årsdagar på samma restaurang, där det slumpartade mötet blir startskottet för vad man skulle kunna kalla en ofrivillig bekantskap – i alla fall för poddaren Alix Summer.

För henne är händelsen ett lustigt sammanträffande som passerar under en rolig kväll, medan det för Josie Fair verkar betyda allt. Hon vill berätta sin historia i Alix podd, men främst vill hon kanske vara en del i Alix liv, framgång och familj.

Hon har dock en personlig historia som Alix inte kan tacka nej till; Josie träffade sin man när hon själv var ett barn och han var fyrtio. Och det kommer mer. Josie avslöjar allt fler mörka detaljer om sitt liv samtidigt som Alix blir allt mer osäker på vad hon gett sig in i – och hur hon ska ta sig ur det.

Fiktion som handlar om en true crime-podd som (i fiktionen) blir en serie på Netflix – man blir nästan metatrött. Men framförallt är det här en thriller med en konsekvent kuslig ton som gör allt för att manipulera både karaktärer och läsare, och med det lyckas den ganska bra.

Ledtrådar och villospår korsar varandra och det är svårt att veta vart vi är på väg även om man kan se riktningen. Efter ett aningen överlastat slut kan man andas ut.

ANNONS

”Förtjänst och skicklighet” av Monica Nebelius Lüning, Romanus & Selling

En välkänd äldre man mördas och en tonårspojke blir vittne – det är upptakten till berättelsen när Monica Nebelius Lünings debuterar som deckarförfattare med första delen i en planerad serie.

Att författaren arbetat som domare kan man ana; huvudpersonen Ingrid har samma yrke och återvänder till Varberg för att bokstavligen gå i sin fars fotspår i tingsrätten där. Redan under sin första dag träffar hon polisen Gabriella som fått mordet på sitt bord och som tar hjälp av Ingrid i utredningen.

Ingrid har flytt från en pojkvän som hon beskriver som ”inte så snäll” vilket vi genast inser är en underdrift. Gabriella å sin sida är ensamstående mamma till tonårige Dante som har problem med ångest och som bär på tunga hemligheter.

Nebelius Lüning balanserar skickligt mellan utredningsarbetet och livet som pågår bredvid och hon har en trovärdighet i sitt berättande som hela tiden följer med, oavsett om det gäller förhörssituationer eller scener som utspelar sig på en AW bland överförfriskade kollegor.

Spänningen återfinns kanske inte främst i uppklarandet av fallet – även om det är intressant att följa arbetet –utan snarare i det som pågår omkring och som länkar samman de två kvinnorna.

ANNONS

Det här är två jordnära huvudpersoner som man gärna vill lära känna bättre och vars samarbete har en positiv energi i en tillvaro som inte alltid är enkel. Dessutom vill man ju alltid återvända till Varberg som i denna kriminalroman gör ett utomordentligt jobb i rollen som spelplats.

”Motiv – 10 berättelser om brott” av Malin Persson Giolito, Wahlström & Widstrand

Den nya boken från författaren till ”Störst av allt” och ”I dina händer” är inte en kriminalroman, men det är en novellsamling som rör sig kring brott och straff och som ur den aspekten ändå passar i en samling påskekrim.

I tio kortare berättelser, samlade i en bok med oerhört snyggt lagboksinspirerat omslag av Lotta Kühlhorn, utforskar Malin Persson Giolito vad som händer när människor på olika sätt går över gränsen.

Någon gör medvetet fel för att det just då verkar nödvändigt, en annan begår ett fruktansvärt misstag och en tredje är desperat – ibland är det bara tillfälligheter som styr riktningen.

Som ofta tidigare skildrar författaren gärna världen ur barnets perspektiv och novellen om Lillan är en sådan man inte glömmer. Här följer vi det alldeles för vuxna lilla barnet som bor med sina alkoholiserade föräldrar och som får väga sin hunger på kvällen mot att slippa gå ut i köket när hon kommer hem till ännu ett fylleslag i lägenheten.

ANNONS

När festen urartar blir Lillan vittne och utan att säga för mycket så tar livet tar en ny vändning.

En annan karaktär i boken som biter sig fast är den anonyma Sara som arbetar på tingsrätten och snart ska gå i pension. Ingen verkar riktigt se henne och när hon fattar ett beslut som ska förändra allt så är det kanske just därför hon gör det; för att ingen ser henne.

Novellernas form och öppna slut passar dessa historier som kretsar kring rätt och fel – och det som rör sig mellan däremellan.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: Fyra nya deckare i februari

LÄS MER:Recension: Deckare att avsluta januari med

LÄS MER:Recension: ”Treblinka Comedy Club” av Åke Edwardson

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS