Anne Holt & Even Holt | Flimmer

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Det är inte bara hjärtan som flimrar i thrillern Flimmer, skriven av den norska deckarförfattaren Anne Holt i samarbete med brodern och hjärtläkaren Even Holt. Nej, här flimrar det ordentligt också i texten. Parallellhandlingarna är många, pusslet mångfacetterat och det är länge svårt att hålla i minnet vilka bitar (personer, tider, platser, länder) som ska sorteras i vilken hög. Vem var det nu som bodde i en flott lägenhet mitt i hippa Oslo i ett tidigt kapitel i boken? Vem är änkan som sörjer sin döde man? Har han kanske förekommit i något annat kapitel, i någon annan tidsdimension? Varför är det ett annat typsnitt i kapitlen från Mercury Medicals huvudkontor på Manhattan? Och vilka var det som bistod hjärtläkaren Sara Zuckerman i den operation som inleder både romanen och mördandet? Et cetera.

ANNONS

Att dessa vindlande trådar dessutom avbryts av en sorts ickegestaltade upplysningstexter om hjärtmedicin i datoråldern, och om trix och fix på den internationella finansmarknaden, gör det inte lättare.

Som vanligt i Anne Holts författarskap är det i stället kvinnoporträtten som stannar kvar. Här särskilt bilden av den uppburna stjärnkirurgen och hjärtläkaren Sara Zuckerman, norsk-amerikansk karriärist som återvänt till Oslo för att ta hand om sin förolyckade brors dotter, och nogsamt avgränsat sig med ett rejält staket integritet. Det är hon som tillsammans med sin underläkare, den något slasiga fembarnsfadern Ola Farmen, försöker lösa gåtan med de dödligt virussmittade hjärtstartarchippen och samtidigt råkar utmana gigantiska ekonomiska intressen.

Varenda tråd knyts slutligen någorlunda samman. Men upplösningen lämnas på samma gång tillräckligt öppen för att konturerna av en ny roman med radarparet Zuckerman-Farmen med lätthet går att ana.

ANNONS