Linéa Stenfors bytte klient – från Jon Snow till polisen

Vad har kända ”Game of Thrones”-karaktärer som Jon Snow, Daenerys Targaryen och the Nightking gemensamt med Polismyndigheten? Deras uniformer är designade av samma person. Designern Linéa Stenfors tröttnade på filmindustrin och ville i stället hjälpa till där hennes kunskaper verkligen behövs: hos polisen.
– Det handlar om att ha en uniform med stilig känsla men också mycket tekniska behov, säger Linéa Stenfors.

ANNONS
|

LÄS MER:George RR Martin utlovar annorlunda slut

Hon är med största sannolikhet den enda på Polismyndigheten som har blivit belönad med tre Emmy Awards. Linéa Stenfors blev headhuntad till ”Game of Thrones”-produktionen, där hon jobbade som avdelningschef för Costume Couture Effects i sex och ett halvt år. Idag designar hon något helt annat. Nämligen de klassiska svenska polisuniformerna.

– Kollar man på filmproduktion, är det ju många stuntmän som frivilligt hoppar in i eldar, blir slungade eller knivstuckna, fast de får betalt i minuten för dessa livshotande saker. I verkligheten kan poliser utsättas för samma saker, utan att få betalt i minuten, säger Linéa Stenfors.

Sedan snart ett år tillbaka jobbar nämligen Linéa Stenfors som textilspecialist och verksamhetsutvecklare på NOA, nationella operativa avdelningen. Där ansvarar hon för att ta fram och utveckla polisens uniformer och kroppsburen utrustning.

ANNONS

– Jag kände verkligen att när jag var klar med filmbranschen och att mina kunskaper borde vara mer än profitdrivna. Filmbranschen är fantastiskt men man inser ju sen att det inte handlar om kulturvärdet utan det handlar om någon som sitter och tjänar väldigt mycket pengar på det jag gör. När jag såg att tjänsten på polisen utlystes kände jag att detta precis var ett jobb för mig. Jag fick det och det var det bästa jag gjort.

LÄS MER:Det ockulta gör comeback – med Hilma af Klint och Harry Potter

Måste möta olika behov samtidigt

Linéa som bland annat är utbildad på London College of Fashion är specialiserad på olika typer av textiler och material. Hennes specialistkunskaper var nödvändiga när hon behövde designa karaktärernas kostymer som både skulle klara av att bäras på en isländsk glaciär men också i södra Spanien. Kunskaper som också är värdefulla för att hjälpa poliser när de ska klara av landets olika temperaturskillnader.

Det finns stora skillnader mellan att designa Jon Snows kappa och en uniform för poliser.

– I film jobbar du nästan uteslutande med en person och en karaktär i taget. Men nu jobbar vi ju med hela myndigheten där alla har olika behov och olika förutsättningar. Man kan ju inte stoppa vad som helst i en uniform, säger hon.

ANNONS
Linea Stenfors på premiären av ”Game of Thrones” säsong 8.
Linea Stenfors på premiären av ”Game of Thrones” säsong 8. Bild: Elin Stenfors

En ideal polisuniform ska möta alla de behov och oförutsägbara händelser som landets 34 000 poliser kan stöta på, en riktig utmaning för Linéa Stenfors.

– Det handlar mycket om tygets utformning och kvalitet. Det här är ju någonting man ska ha på sig varje dag. Det ska hålla för både väder och vind och vara bekvämt i alla situationer och alla extern påfrestning som kan uppkomma under en arbetsdag ska uniformen klara av, säger hon.

LÄS MER:"Game of thrones"-skådis släpper seriealbum

Hur tror du att polisuniformerna kommer att utvecklas i framtiden?

– Miljöaspekten är viktig. Det kan vara väldigt svårt att kombinera med tekniska textiler, men det går. Men man får absolut tänka i nya banor för att hitta återvinningsbara textiler som uppfyller de tekniska kraven, jobba med råvaror som inte tar slut, jobba med fabriker som inte arbetar med tunga kemikalier, säger Linéa Stenfors och fortsätter:

– Bäraren ska också veta att när de får uniformen i sina händer den är bra mot ens kropp. Att det inte finns några ämnen som kan vara skadliga och att den ska kunna hålla under en lång tid.

LÄS MER:Recension: ”Those who wish me dead” i regi av Taylor Sheridan

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS