Lill Lindfors hoppas att GWO inte ska läggas ner.
Lill Lindfors hoppas att GWO inte ska läggas ner. Bild: Terje Bendiksby

Lill Lindfors vill rädda GWO

Göteborg wind orchestra, GWO, förbereder sina sista konserter efter att kommunen halverade bidraget. Nu vädjar ett artistupprop om att rädda den 115 år gamla blåsorkestern.
– Sorgligt att man inte tar tillvara på en så fin orkester, säger Lill Lindfors.

ANNONS

Inför 2020 hade blåsorkestern bett om ett verksamhetsstöd från Göteborgs kulturnämnd på 5,5 miljoner. I stället beslutade nämnden att halvera stödet, från nuvarande 4 miljoner kronor till 2 miljoner. Vid årsskiftet kommer Göteborg wind orchestra därför att avsluta all verksamhet.

Pengarna räcker inte till men det finns de som inte har gett upp hoppet. I ett brev skrivet till kommunstyrelsen och kulturnämnden fattar artisten Lill Lindfors pennan och vädjar om att kommunen ska skjuta till de medel som behövs.

– Det är en fantastisk skicklig orkester som har en bredd som inte alla orkestrar har. De kan röra sig mellan olika genrer; klassiskt, musikal, visa, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:GWO och Emigranternas hus vädjar i gemensamt brev

Lill Lindfors har själv spelat med GWO ett antal gånger och beskriver det med glädje. I gamla anteckningsböcker hittar hon formuleringar om att spela med orkestern är "att komma tillbaka till en familj”. Hon förklarar att de har en särskild sorts kvalitet.

– Man lägger ner så mycket i Sverige. Det är lätt att sitta på ett kontor och bara se till siffror. Men man måste skaffa sig en grundläggande kunskap för att förstå att det här är en sådan kvalitet att vi vill värna om det.

Själv minns hon särskilt en konsert med en blandad repertoar där hon framträdde med GWO. Det var sånger ifrån ”West side story”, Lill Lindfors har nämligen tidigare spelat Anita. Därtill var det ”Oblivion” från tangokompositören Ástor Piazzolla, men också en del jazzigt.

– Det var de här tvära kasten. Men också samarbetet. Ibland kan orkestrar bli anonyma, framförallt stora. Jag gjorde ett nummer med en tubaist som kompade mig i lite skämtsamma nummer. Det är det jag menar när jag säger att det var som att komma tillbaka till familjen, säger Lill Lindfors.

LÄS MER:Göteborg Wind Orchestra går i graven efter 115 år

GP har vid flera tillfällen pratat med kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren (L) om GWO. Hon anser att det är tråkigt att orkestern är nära nedläggning och förklarar att det är en konsekvens av den mängd kulturskapare som sökte kulturstöd för 2020.

ANNONS

Artisternas brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden i Göteborg

Det har kommit till min och flera artistkollegors kännedom att Göteborgs stad dragit ner de ekonomiska anslagen till blåsorkestern GWO. En neddragning som gör att orkestern håller på att gå i kvav!!

Vi, med vårt professionella kunnande, vet att det krävs att ha en skicklig orkester bakom sig vid olika former av framträdanden. I det fallet är Göteborg Wind Orchestra i det närmaste oöverträffad vare sig det gäller opera/operettmusik, jazzmusik, barnunderhållning eller underhållningsmusik i övrigt.

Orkestern har en musikalisk bredd som är unik!

Vi, som alla framgångsrikt arbetat med GWO vid många tillfällen och alltid dragit fulla hus, anser att det vore mycket olyckligt, en smärre katastrof, om orkestern försvinner. Nog borde Göteborg, rikets andra stad, kunna skjuta till de medel som saknas för att GWO skall leva vidare. Det tjänar vi artister, publiken och den allmänna kulturen på.

Med hopp om en positiv framtid.

Lill Lindfors

Även undertecknat av:

Sven-Bertil Taube

Rigmor Gustafsson

Viktoria Tolstoy

Carolina Sandgren

Hans Josefsson

Tomas Lind

Stefan Ljungqvist

Erik Gullbransson

Evelyn Jons

Niklas Asknergård

Anci Hjulström

Timo Räisänen

Åsa Fång

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS