Utan internet måste tonårsbarnen hitta på andra aktiviteter. "En studsmatta blir monterad, slangen åker fram och rabatter vattnas."
Utan internet måste tonårsbarnen hitta på andra aktiviteter. "En studsmatta blir monterad, slangen åker fram och rabatter vattnas." Bild: TTELA och GP

Utan internet blir tonåringen kreativ

GP:s redaktör Snezana Bozinovska försöker få styrsel på vardagen utan internet och möts av högljudda protester.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Ibland när det går överstyr hemma och tonåringen varken vill eller orkar lyssna – finns bara ett sätt att få styrsel på vardagslivet igen – ta mobiltelefonen och strypa internet. Vi stänger helt enkelt av wifit under högljudda protester.

Det här ses som yttersta straffet. Nu kan han inte spela och se på alla serier han tänkt sig. Vi har förstört allt och livet är botten. Tonåringen måste helt enkelt hitta på andra aktiviteter.

LÄS MER:Löna fru Beata i mer än bara socker

Han lyssnar först på musik i sitt rum med hörlurar som en tyst protest och svarar inte på tilltal. Efter tre timmar blir det långtråkigt.

Då går han ut i trädgården han knappt vistas i. Vad kan man göra i en trädgård liksom? Men uppenbarligen en hel del när wifit är avstängt. En studsmatta blir monterad, slangen åker fram och rabatter vattnas. Ja, till och med lillebrorsan får feeling. Han slänger några torkade växter, som inte överlevt vintern, utmed slänten. Sedan städar han sitt rum, tar fram akvarellfärger och målar. Drömmen är att bli konstnär.

ANNONS
Netflixserien "Störst av allt".
Netflixserien "Störst av allt". Bild: Nikola Predovic / Netflix

Jag tänker att vi alla testar en dag utan internet och tonåringen har noga koll så att ingen fuskar. Jag måste medge att det börjar bli lite problematiskt framåt eftermiddagen. Jag har precis börjat titta på Netflixserien "Störst av allt" och dessutom har HBO släppt ett nytt avsnitt av "Game of Thrones". Utan internet – inga serier.

I stället åker jag till biblioteket och lånar den där boken jag har reserverat som vi ska läsa i bokklubben.

LÄS MER:Drottning Kristina i Civilization gör Sverige till kulturell supermakt

När jag kommer hem spelar tonåringen på sitt PS4 offline och verkar lite gladare. Han har nämligen bestämt sig för att sova över hos mormor och morfar.

"Jag behöver en paus från er och egentid", säger han.

Så trevligt att han vill hälsa på dem, tänker jag nöjt. Det där med att strypa internet är inte så dumt ändå.

Men sedan slår det mig: En övernattning hos mormor och morfar innebär också wifi som de inte ens vet hur man stänger av…

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS